Baskijski čizkejk je 1990. osmislio kuhar Santjago River.
Izvorni recept sadrži samo pet sastojaka:
- krem sir,
- slatku pavlaku,
- šećer,
- jaja
- brašno
Ovaj recept se ipak razlikuje malo od originala jer je dodata aroma vanile.
Sastojci
- 300 g krem sira
- 120 g šećera
- 2 jaja
- 20 g glatkog brašna
- 200 ml slatke pavlake
- 3 g vanile (mahuna, pasta ili aroma)
- 2 g soli
Postupak
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Okrugli kalup za pečenje obložite papirom za pečenje, pa ga namastite maslacem.
U posudi mikserom izmešajte krem sir i šećer dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući na laganoj brzini. Potom dodajte brašno, prstohvat soli i vanilu. Dodajte slatku pavlaku. Sve sastojke povežite mikserom.
Smesu ulijte u pripremljeni kalup i pecite 55-60 minuta, odnosno dok površina čizkejka ne poprimi lepu zlatno-smeđu boju. Površina bi trebalo da bude tamna, a unutrašnjost mekana poput pudinga.
Uspešno ste se prijavili