Šta to sve ima ovaj napitak, zbog čega se izuzetno ceni kao lek? U njega su se, pre svega, „preselili“ svi vitamini iz kiselog kupusa.
Prvenstveno sadrži ogromne količine vitamina C, inače najboljeg saveznika protiv prehlade. Bogat je i vitaminom E, savršenim antioksidansom, vitaminom K, važnim za koagulaciju, kao i vitaminima B kompleksa. U njemu se nalazi vitamin U, jedan od najređih, koji pomaže lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
Od minerala u rasolu su zastupljeni kalijum, kalcijum, fosfor, sumpor koji mu daje antiseptična svojstva. Osim ovih, u zavidnim količinama prisutni su i gvožđe, bakar, cink i magnezijum.
Lekovitost rasola može da se pojača, zavisno od načina kiseljenja kupusa. Iskustvo narodne medicine pokazalo je da je rasol delotvorniji ukoliko se, prilikom kiseljenja, između redova kupusa stavlja lišće vinove loze, grožđe, dunje isečene na kriške ili jabuke, kim, komorač. I obavezno, što manje soli.
S obzirom na to da mineral kalijum podstiče izlučivanje vode iz organizma, rasol bi trebalo da piju i oboleli od reume i gihta.

Foto: Profimedia
Protiv dijareje
Svakodnevno pijenje ovog soka između obroka pomaže kod dijareje i upale creva.
Protiv čira na želucu
Protiv čira na želucu preporučuju se tri čaše do litar rasola, tokom celog dana u malim gutljajima, u trajanju od tri do četiri nedelje.
Ubrzava varenje
Zbog toga što ubrzava varenje, rasol se preporučuje kao važan sastojak dijete za mršavljenje. Mlečna kiselina u njemu jača imuni sistem i obnavlja crevnu floru.
Fitonutrijenti kao sastojak štite organizam od slobodnih radikala, uzročnika oštećenja membrana ćelija.
Leči mamurluk
Rasol sadrži i enzime koji učestvuju u detoksikaciji organizma, zbog čega se i preporučuje kod mamurluka. Pristalice narodne medicine tvrde i da smanjuje mogućnost nastanka karcinoma pluća, želuca, creva i prostate.
Sprečava kašalj
Uzimanje svakih pola sata jedne velike kašike ovog napitka može pomoći u pročišćavanju bronhija od hroničnog kašlja. Da bi se dobio željeni efekat, rasol treba uzimati duže vreme, između mesec do mesec i po. U kombinaciji sa sokom od šargarepe odličan je za osobe kod kojih je dokazan manjak kalcijuma ili imaju osteoporozu.
Međutim, rasol od crvenog i zelenog kupusa razlikuju se po nutritivnim i lekovitim svojstvima. Crveni kupus ima više fitonutrijenata od zelenog, a vitamina C čak sedam puta više. Crveni kupus sadrži i antocijanin, antioksidans koji mu daje tu boju i koji pomaže u zaštiti sivih moždanih ćelija i u prevenciji od Alchajmerove bolesti. Sok od crvenog kupusa delotvoran je i kod plućnih bolesti. Prilikom konzumiranja rasola treba voditi računa da ne sme biti slan, a ukoliko jeste, treba ga razrediti vodom.
Uspešno ste se prijavili