Laganim koracima ušli smo u mesec koji je za mene početak najlepšeg godišnjeg doba. I može se reći da pomalo zavidim ljudima koji žive na nekim ostrvima ili predelima gde su Sunce i more nesto čega nikada ne nedostaje. Sam miris odmora i odlaska na more koji se oseća u vazduhu u meni budi najlepše emocije inspirisane događajima koje sam tu doživeo i video. Svedoci smo da vreme u kojem živimo neodoljivo podseća na japanske vozove koji idu brzinom o kojoj smo do pre par decenija mogli samo da sanjamo.
Savremeni način života i posledice koje on ima na naše zdravlje, kao i bolje upoznavanje povezanosti hrane i zdravlja uticale su da čovek vodi više računa o namirnicama koje unosi u svoj organizam. Mediteranska filozofija života se najbolje prikazuje kroz kuhinju koja pleni lepotom, raznovrsnošću i bojama. Glavna karakteristika ove kuhinje su namirnice koje se mogu naći u toj oblasti i koje su sinonim za zdravlje. Pored velikog broja ribe i morskih plodova, maslinovo ulje, crno vino, beli luk, paradajz, masline, blitva, limun itd su glavni sastojci ove kuhinje. Ako kažu da je lepota u očima posmatrača, onda je moja lepota onoga trenutka kada prođem pored nekog restorana na moru i osetim onaj čuveni miris belog luka koji me vuče da uđem i probam nešto sa menija.
A sama kombinacija gore navedenih sastojaka mi garantuje da ću tog dana ili večeri uživati u obroku i uz koju čašu vina stvoriti još jedno nezaboravno sećanje. Kada bih morao da se odlučim za jedno jelo koje bih izdvojio prošli bi sati razmišljajući i potpuno sam siguran da se ne bih odlučio. Mnoštvo namirnica koje se međusobno kombinuju, a koje uvek za krajnji rezultat imaju specifican ukus koji je tako jedinstven. Omega 3 masne kiseline su dosta prisutne u morskoj ribi kao što su tuna, bakalar, skuša, losos…Njihov značaj za organizam je višestruk ali isto tako naše telo ih ne može stvoriti već ih moramo uneti preko hrane. Dostupnost interneta kao i kanala specijalizovanih za kuvanje između ostalog nude i dosta recepata vezanih za Mediteransku kuhinju. Za koji god da se odlučite nećete pogrešiti, jer ta rajska oblast nudi samo najbolje od sebe, a opet je jako blizu nas. Sve što treba da uradimo jeste da je bolje upoznamo i primenimo u našoj ishrani.
Punjene lignje sa feta sirom i dalmatinskom garniturom
Potrebne namirnice za dve osobe:
Lignje 400 g
Feta sir 100 g
Mirođija sveža 3 g
Beli luk 2 g
Paradajz 70 g
Maslinovo ulje 10 ml
Krompir 150 g
Blitva 50 g
Belo vino 20 ml
Brokoli 100 g
Limun, ulje
Nacin pripreme:
Feta sir pomešati sa mirođijom, napuniti lignje i ispržiti.
Za dalmatinsku garnituru:
U tiganj sipati malo ulja i belog luka, posle par trenutaka dodati belo vino. Krompir skuvati i u tiganj dodati zajedno sa blitvom. Začiniti po želji. Paradajz iseći na konkase (kockice) i propržiti par trenutaka na ulju, dodati malo belog luka i začiniti. Brokoli skuvati.
Serviranje: Na tanir staviti dalmatinsku garnituru u obliku u kom želite i na nju brokoli. Sa strane lignje i preko njih paradajz. Sve to preliti sa maslinovim uljem.
Pročitaj još:
Čuvar vaše linije i srca: Sve što treba da znate o paradajzu!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Igor Đermanović