Nema dobre testenine bez ukusnog sosa, a evo pet ukusnih preliva koje ćete rado ponavljati:
SOČNA LIMUN TESTENINA
Potrebno je:
Pakovanje testenine po želji
0,5 l pavlake za kuvanje
2 jajeta, na vrh noža muskatnog oraha
kašika limuna, malo rendane korice limuna, biber, so, malo ulja
Priprema:
U proključalu vodu stavite testeninu, posolite, dodajte malo ulja i kuvajte prema uputstvu s kese. Kuvanu testeninu procedite i vratite u lonac u kome ste je kuvali. Sipajte pavlaku u činiju, dodajte jaja, sok i koricu limuna, pa sve dobro promešajte. Potom posolite i pobiberite, prelijte vruću testeninu i još malo zajedno propržite.

Foto: Envato
BELE ŠPAGETE
Potrebno je:
1 pakovanje špageta
glavica crnog luka
2 čena belog luka
100 g dimljene suve slanine
150 g šunke
0,5 l pavlake za kuvanje
2 pakovanja tost sira, malo maslinovog ulja, suvi biljni začin, origano, mirođija, ruzmarin, bosiljak
Priprema:
Na tihoj vatri, na malo maslinovog ulja propržite sitno seckanu slaninu i usitnjeni crni luk. Pržite dok luk ne postane staklast, a onda dodajte seckani beli luk, šunku isečenu na kockice, kašičicu biljnog začina i pojačajte vatru. Posle minut–dva dodajte pavlaku za kuvanje i začinite origanom, mirođijom, ruzmarinom i bosiljkom. Kad provri, dodajite jedan po jedan listić tost sira. Kada se jedan list otopi, dodajte sledeći i neprekidno mešajte. Prelijte skuvane i oceđene špagete i sve dobro promešajte.

Foto: Envato
4 SIRA
Potrebno je:
pakovanje testenina
1 kašika sitnog belog sira, malo gorgonzole
100 g parmezana
100 g trapista
600 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
U kipućoj vodi skuvajte testeninu i ocedite je. Zagrevajte pavlaku, pazeći da ne proključa, pa dodajite jednu po jednu vrstu sira, stalno mešajući. Kad se trapist i parmezan istope, prelijte oceđenu testeninu i odmah je poslužite.
TESTENINA S LUKOM
Potrebno je:
400 g šampinjona
250 ml pavlake za kuvanje
pakovanje testenine
1 manja glavica luka, biber, suvi biljni začin, maslinovo ulje
Priprema:
Usitnjen luk propržite na malo ulja, pa dodajte sitno iseckane šampinjone. Dinstajte sve zajedno i na kraju pobiberite i pospite kašičicom biljnog začina. Gotove šampinjone prelijte pavlakom i dobro promešajte. Skuvanu testeninu procedite i pomešajte sa pečurkama i pavlakom.

Foto: Envato
KARBONARE
Potrebno je:
400 ml pavlake za kuvanje
185 g šunke iseckane na tračice
100 g slanine isečene na kockice
4 jajeta
90 g rendanog parmezana, pakovanje testenine, sveže mleveni crni biber
Priprema:
Zagrejte teflonski tiganj i propržite slaninu i šunku na srednje jakoj vatri. U veću činiju stavite jaja, pavlaku i parmezan, lagano umutite i ostavite sa strane. Skuvajte špagete, ocedite ih i odmah ubacite u veliku činiju sa pripremljenom smesom. Začinite crnim biberom i poslužite.
Pogledajte još:
Naučite da napravite pogaču od lisnatog testa – korak po korak
Uspešno ste se prijavili