Tako je bar bilo nekada i tako spremljenu pogaču je, prema našoj kulturi i tradiciji na dan Božića, najsrećnijeg hrišćanskog praznika svaka kuća „lomi“ česnicu. To je pogača koja u sebi krije novčić sreće i koja okuplja porodicu oko trpeze i sluti na radost.
Koliko postoji u Srbiji sela i porodica, može se reći da toliko postoji i običaja, ali mi izdvajamo najjednostavniji i najučestaliji recept naših baka.

Foto: Dragan Mujan
Neka se vašom kuhinjom raširi miris vrućeg lepo pečenog testa i Božićnog veselja.
Potrebno je:

Foto: Dragan Mujan
Jedno jaje
Pola praška za pecivo
Šoljica ulja
So po ukusu (2 kašičice)
Čaša jogurta
3 šolje mekog brašna
Novčić
Postupak pripreme pogledajte u našem video prilogu.
Česnica može i ne mora da se ukrasi, a novčić je obavezan jer simbolizuje dar novorođenom Hristu, a onaj ko ga pronađe veruje se da će imati sreće i novca tokom cele godine. Takođe trebalo bi da znate da se česnica jede za vreme božićnog ručka i nikada se ne seče, već je cela porodica zajedno lomi rukama.
Prijatno!
Pročitaj još:
Spremite na vreme slatku prazničnu trpezu: Dekorišite na jednostavan način novogodišnje kolače
Svinjska mast je zdravija nego što mislite: Ovo su razlozi da umesto ulja koristite nju!
Zašto je potrebno da hranu prvo ohladimo pa tek onda stavimo u frižider?
Uspešno ste se prijavili