Sastojci:
195 grama brašna
113 grama neslanog maslaca sobne temperature
50 grama šećera
1 jaje blago umućeno
Priprema
U činiji izmešati brašno i so. U drugu činiju staviti maslac i mutiti ga dok ne omekša, dodati šećer i nastaviti sa mućenjem dok smesa ne postane penasta. Postepeno dodati ulupana jaja, sve izmešati da se sjedini. Dodati mešavinu brašna odjednom I umesiti rukama dok se ne dobije testo. Testo istanjiti, prekriti folijom i ostaviti ga u frižider da odstoji 15-30 min. Kada se testo dobro ohladilo podeliti ga u 4 lopte i staviti u 4 kalupa za pečenje (prečnika 10-15cm). Rastanjiti testo po dnu i uz ivice kalupa. Ostaviti opet da odstoji malo u frižideru. U međuvremenu zagrejati rernu na 200 stepeni, a rešetku postaviti na sredinu. Ohlađeno testo izbockati malo viljuškom i staviti ga da se peče 5 min., a zatim smanjiti rernu na 180 stepeni i peći još 15-tak min. ili dok testo ne dobije lepu svetlu braon boju. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
FIL:
Sastojci
150 g šećera
50 g brašna
0,5 l mleka
3 žumanca
1 kašika maslaca
1 limun
2 kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
Priprema
Pomešati šećer i brašno u tiganju i naliti sa pola pripremljenog mleka. Dodati žumance, so i limunov sok pa mešati dok se ne sjedini i dodati ostatak mleka. Mešati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa ringle i dodati ekstrakt vanile, maslac i kašičicu limunovog soka. Dok je fil još vruć sipati ga na ispečene kore, a potom prohladiti.
GLAZURA
Sastojci
150g šolje šećera
3 kašike želatina
2 kašike gustina
¼ kašičice soli
1 šolja ključale vode
2-3 šolje sečenih jagoda
šlag po želji
Priprema:
U tiganju pomešati šećer, želatin,so pa preliti ključalom vodom. Ostaviti malo da krčka uz mešanje. Kada se malo prohladi jagode poređati na kolač I glazuru sipati preko.
Prijatno!
Pročitaj još:
Nije nemoguće! Kolač bez brašna i šećera – savršena zdrava poslastica
Askina škola kuvanja za početnike: Učite sa mnom da kuvate ili saznajte neku novu kulinarsku caku
Uvek sveže voće i povrće: Ovako produžite rok svojih namirnica
Uspešno ste se prijavili