Po tradiciji, supružnici primaju goste koji se podrazumeva se moraju pojaviti sa poklonima. Simbolično, na taj način im pomažu na početku braka i zajedničkog života.
Mlade domaćice ustaju rano i mese četrdeset kolača koji su nazivaju mladenčići i predstavljaju dug, srečan i sladak život. Peku ih, premazuju medom i nude svu decu koja pre podne dolaze u kuću. Najčešće su kružnog oblika i služe da se novopečena mlada dokaže kao domaćica pred gostima, i naravno pred svekrvom.
Naša Ljilja je danas za vas spremala mladenčiće, a mi vam donosimo njen recept kao i celu proceduru pripremanja.
Potrebno je:
-100 grama mlevenih oraha
-500 grama brašna
-prašak za pecivo
-80 – 100 grama šećera
-rendana kora jednog limuna
-kašičica cimeta
-dve kašike maslonovog ulja
-med za premazivanje
Priprema:
Pomešati brašno, prašak za pecivo, šećer, maslinovo ulje, mlevene orahe, korice limuna i dodavati vode da se zamesi meko testo (da se ne lepi). Dobro ga umesiti i ostaviti da odstoji, da se odmori i naraste. Razviti testo oklagijom (debljine oko 1 cm) i vaditi čašom ili modlom 40 kolačića. Ako ostane testa, poslednji kolačić može biti veći od ostalih. Peći 20 –ak minuta na temperaturi od 180 do 200 stepeni. Još tople premazati medom.
Pročitaj još:
Sa pevačicom u kuhinji: Napravite praline po receptu Nataše Bekvalac
Uspešno ste se prijavili