U Srbiji se mahom pije crno kuvano vino i takozvani „šumadijski čaj“, kuvana rakija. Ipak, širom Balkana veliku popularnost je steklo i belo kuvano vino.

Danas vam donosimo recept za ovaj napitak koji je odličan da se zagrejete ili provedete veče sa prijateljima uz toplu šolju.
SASTOJCI:
- 1 flaša belog vina (750 ml)
- 1 šolja vode
- 1/4 šolje šećera (po ukusu)
- 1 komad korice pomorandže (neprskane)
- 2-3 štapića cimeta
- 3-4 karanfilića
- 1 jabuka, iseckana na tanke kolutove
- Med (opciono, po ukusu)
Uputstva:
U velikoj šerpi kombinujte belo vino i vodu.
Dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne rastopi.
Dodajte koru pomorandže, cimet štapiće, karanfiliće i iseckanu jabuku.
Zagrejavajte smesu na srednje jakoj vatri, ali nemojte je kuvati. Pustite da se samo zagreje.
Smanjite temperaturu na minimum i pustite da se krčka 15-20 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
Uklonite koru pomorandže, cimet štapiće i karanfiliće.
Poslužite kuvano belo vino toplo, a po želji možete dodati malo meda kako biste zasladili još više.
Uživajte u vašem kuvanom belom vinu!
PROČITAJTE JOŠ:
Dobro za jetru, odlično za decu: Mnogo je razloga da popijete čašu KOZJEG MLEKA svakog dana
Najzad je pravo vreme za PODVARAK! Kralj zimske hrane se vraća u velikom stilu
RECEPT: Nova zvezda vaše trpeze! Tijanina salata sa prazilukom
Uspešno ste se prijavili