Pokušajte ove godine da da ofarbate jaja prirodnim bojama napravljenim od ostataka kuvanja koje možete pronaći u vašoj kuhinji. Ove boje su uvek tako živahne i svečane.
Postoji mnogo razloga zašto volimo da pravim sopstvene boje za jaja. Deo privlačnosti je praktičan: zaista je jeftino i zgodno koristiti hranu koju već imate u kuhinji za farbanje jaja. Proces je takođe vrsta naučnog eksperimenta za decu, jer nikada nismo u potpunosti sigurni sa kojom ćemo bojom dobiti (naročito ako koristimo smeđa i obojena jaja).
Mnoge različite vrste hrane će proizvesti lepe boje koje možete koristiti za svoja jaja. Lukovica, kupus i kurkuma su popularni, ali sve što ima jaku boju koja ostavlja mrlje (u suštini svaka hrana koju ne želite da stavite na svoj lepi laneni stolnjak) će poslužiti. Neke opcije uključuju:
- crvena boja – crveni luk ljuske (dugo namakanje)
- crvenkasta narandža — paprika
- roze — seckana cvekla (sa belim jajima)
- kestenjasta – seckana cvekla (sa smeđim jajima)
- bordo — crveno vino
- zlatna – žuta ljuska luka
- žuta – kurkuma
- zelena – kurkuma + kupus (prvo potopiti u žuto, a zatim u plavo nakon što se osuši)
- svetlo plavo – crveni kupus (svetlo namakanje)
- indigo – crveni kupus (dugo namakanje)
- lavanda – borovnice ili čaj od crvenog đumbira
- ljubičasto – crveno vino (dugo namakanje)
- svetlo braon – ostaci kafe
- tamno braon – kafa (sa smeđim jajima)
- prljavo beli – crni čaj
Kada odaberete materijale, spremni ste da napravite boje:
Stavite svaki sastojak u posebnu šerpu sa oko litra vode i 2 kašike destilovanog belog sirćeta (da bi se boja pričvrstila na jaja) i sačekajte da voda proključa. Pustite da lonac bubri 30 minuta ili duže. (Što se smese duže kuvaju, boje će biti jače.)
Isključite ringlu i ostavite da se tečnost potpuno ohladi, a zatim procedite čvrste materije (povrće, kesice čaja, itd.) i sipajte tečnost u tegle ili činije sa širokim grlom. (Samo zapamtite da boja može zaprljati sve u čemu se nalazi.)
Nežno dodajte jaja u tegle i ostavite ih da odstoje dok jaja ne dobiju željenu boju; 30 minuta će generalno proizvesti neke lepe pastelne boje; nekoliko sati će vam dati mnogo bogatiju paletu.
Kada su jaja gotova, pažljivo ih izvucite kašikom i stavite na papirne ubruse da se osuše. Gotova jaja se mogu vratiti u kartone i ostati u frižideru do nedelju dana.
Kada završite sa svojom prvom serijom jaja, možete zatvoriti tegle sa bojom i ostaviti ih u frižideru, spremni za još jednu seriju (ili dve) kasnije tokom nedelje.

BELA I SMEĐA JAJA – koliko se razlikuju boje
Napravili smo ovakva jaja, kao probu na smeđa i bela jaja, iz zabave. Hteli smo da vidimo razliku u boji. Prvenstveno smo ih proverili nakon 30 minuta i jaja su imala lepe pastelne nijanse, ali smo ih onda ostavile u vodi preko noći. Rezultati su bili sjajni. Bela jaja obojena kupusom imala su duboku indigo plavu boju, ona u mešavini ljuske luka su dobila zlatnu boju koja podseća na zalazak sunca, a cvekla je bila prelepe ružičaste boje.
Smeđa jaja su takođe dobro prihvatila boje, ali su ispala malo tamnija; one koje smo farbali cveklom bile su posebno lepe kestenjaste boje. Takođe smo koristili hladnu kafu na smeđim jajima, što je dalo bogat rezultat nalik na mahagonij. Svako od jaja je takođe ispalo malo drugačije, a imala su zanimljiva mesta gde su se dodirivala u teglama. Rezultat je bio zaista lep asortiman prirodnog izgleda koji jednostavno volimo.
Pročitaj još:
Uspešno ste se prijavili