Sastojci:
- 1 kg jagnjećeg mesa (ramstek, plećka ili but)
- 3-4 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašičice suvog origana
- 2 kašičice suvog ruzmarina
- So i biber po ukusu
- 2 kašičice senfa
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1/2 šolje belog vina
- 1/2 šolje pilećeg ili jagnjećeg bujona

Uputstvo:
Priprema mesa:
- Ako koristite veći komad mesa, preporučujem da ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta pre pečenja kako bi se ravnomerno skuvalo.
- Ako je meso previše masno, možete skinuti višak masnoće, ali ostavite malo kako bi meso bilo sočno.
Priprema marinade:
- Pomešajte sitno iseckan beli luk, origano, ruzmarin, senf, maslinovo ulje, so i biber u posudi. Ova mešavina će dati mesu bogat ukus.
Mariniranje mesa:
- Namazati meso pripremljenom marinadom, obratiti pažnju da dobro utrljate smesu sa svih strana mesa.
- Pokrijte meso providnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 2 sata, po mogućstvu preko noći, kako bi meso upilo sve arome.
Priprema za pečenje:
- Prethodno ugrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
- Stavite meso u pleh ili vatrostalnu posudu. Dodajte belo vino i bujon u posudu oko mesa.
Pečenje:
- Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno ugrejanu rernu.
- Pecite oko 1.5 do 2 sata, povremeno otkrivajući meso i prelivajući ga sopstvenim sosom.
Završna obrada:
- Kada je meso mekano i sočno, možete ga izvaditi iz rerne.
- Ostavite ga da odmara nekoliko minuta pre sečenja.
Posluživanje:
- Poslužite jagnjetinu uz omiljene priloge, poput pečenog krompira, povrća ili salate.
PROČITAJTE JOŠ:
Ovako spremljen paradajz ćete voleti i kad prođe post: Zapečen u rerni sa bosiljkom i belim lukom
Recept: Posna sarma sa sojinim ljuspicama osvaja savršenim spojem ukusa!
Recept: Riblja čorba – idealno toplo jelo za ove dane na svakoj trpezi
Uspešno ste se prijavili