Prenosimo vam savete svetskih kuvara kako da neutrališete so u mesu, supi, povrću i umacima.
Spas za preslanu supu
- Najjednostavnije je da dodate malo vode i prokuvate nekoliko minuta. Ali, ova metoda može da bude dobra samo ako ste mrvicu presolili supu pa ne treba dodavati puno vode.
- Stavite vrećicu pirinča u supu i prokuvajte. Pirinač će upiti višak soli.
- Dodajte malo šećera u supu, sačekajte da se otopi pa probajte. Ponavljajte postupak dok ukus soli ne postane prihvatljiv.
- Namirnice kao što su krompir, njoke ili testo pomažu da se apsorbuje višak soli. Na primjer, ubacite oguljen krompir i kuvajte ga 10 do 15 minuta pa ga izvadite. On će da upije višak soli, a neće pokvariti ukus jelu. Njoke i testeninu dodajte samo ako po receptu mogu u supu.
Spasite presoljeno meso
- Kisela pavlaka može da spasi jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa kiselom pavlakom i ostavite da se hladi.
- Ako ste presolili mleveno meso, dodajte sitno seckani kupus, tikvicu ili izrendajte sirovi krompir u smesu. So će se manje osećati, a jelo će biti sočno.
Preslano povrće? I za to postoji trik
- Umak od povrća spasićete paradajzom. Sitno je naseckajte u jelo i prokuvajte.
- Višak soli iz kuvanog povrća uklonićete tako što ćete povrće da zalijete neslanom vrućom vodom i kuvate nekoliko minuta.
Pročitaj još:
Hranom protiv PMS-a: Bitno je šta jedete pre „onih dana“ kako biste sprečili simptome
Prirodni antibiotik: Sedam razloga zašto bi trebalo da jedete beli luk svakodnevno
Uspešno ste se prijavili