Da bi se sprečilo propadanje turšije, ajvara, džemova i ostalih poslastica koje spremate za zimu pored dobrog kuvanja, važno ih je odložiti u sterilisane tegle.
Iako stelizacija tegli može da prođe kao nebitan posao, jako je važna kao prvi korak do trajne zimnice.

Najbolje ćete sterilisati tegle ovako:
– Sa svake tegle skinete etikete, i dobro ih istrljate u toploj vodi sa deterdžentom. Takođe, detaljno operete i čepove. Najvažnije je da ih operete sa unutrašnje strane da na njima nema nikakvih tragova. Takođe ih možete potopiti i u ključalu vodu.
– Neka se cede nekih dvadesetak minuta. Obrišite ih čistom krpom koja je ostavlja tragove. Za to može da se koristi i kuhinjski ubrus.
– Zagrejte rernu na 100 stepeni. Položite ih u pleh sa otvorima nadole. Ostavite ih u rerni bar 20 minuta i punite ih dok su još tople.
Moderne domaćice za sterilizaciju posuđa koriste mašinu za sudove. Pojedine mašine imaju opciju sterilizacije, a ako je nemaju, onda svakako tegle uključite na program koji sudove pere na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa. Nakon pranja tegli u mašini možete bezbedno sipati zimnicu u njih. Još jedan od načina sterilizacije je i stavljanje tegli u mikrotalasnu. Sve što treba da uradite jeste da ih smestite u mikrotalasnu rernu i podesite jačinu na 1.000 vati za ciklus od oko 30-45 sekundi. Ipak, preporuka je da se ovo obavlja u rerni.
PROČITAJTE JOŠ:
Sprema se turšija! Recept za savršenu PARENU papriku sa jednim iznenađujućim sastojkom koji će svaka domaćica obožavati
Trik za uštedu novca: Samo pet minuta vam treba da napravite sami tablete za mašinu za sudove
Lak za kosu nije samo za frizuru! Ovo je nekoliko korisnih TRIKOVA kako da ga iskoristite a koji će vam olakšati život
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Still