Svaka domaćica se najviše diči slavskim kolačem. U velikoj većini domova je nezamislivo da se on kupuje, ali vremena se menjaju i zbog brzog načina života ljudi se dovijaju na razne načine. Međutim, treba izdvojiti samo malo vremena za mešenje ovog hleba koji nosi jaku duhovnu i versku simboliku.
Evo recepta za pravi, tradicionalni kolač za slavu.
SASTOJCI:
- pola litre vode
- 200 ml mleka
- oko 1.5 kg brašna
- kvasac u kocki
- 100 ml ulja

PRIPREMA:
Zagrejte vodu i mleko, ali ne da ključa, nego samo da budu topli. Odvojite malo u posebnu posudu i tu istopite kvasac. Istopljeni kvasac vratite u zagrejanu vodu i mleko i dodajte 100 mililitra ulja.
Polako dodajite brašno i mesite po osećaju, kada testo prestane da se lepi za ruke i dobije glatku površinu vaše testo je spremno.
Ostavite da odstoji i naraste oko pola sata do sat.
Razvucite testo oklagijom. Od razvučenog testa pravite loptice i spuštajte u šerpu po ivicama. Uglavnom je potrebno oko šest do sedam loptica po ivici i jedna velika u sredini (pogledajte sliku). Ornamenti i ukrasi za kolač se prave od brašna i vode, a pre prečenja kolač namažite puterom.
Takođe, ukoliko je slava posna, samo izbacite mleko iz recepta i vaš kolač će biti predivan.
PROČITAJTE JOŠ:
Spremite najlepše slavsko žito!
Ova staroslovenska imena postaju SVE POPULARNIJA u Srbiji i imaju MOĆNO ZNAČENJE
Približava se sezona slava, iznenadite svoje goste pravom ruskom salatom, koja se čak ni ne zove tako
Uspešno ste se prijavili