15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » PRAVI RECEPT Ovako se mesi, peče i ukrašava slavski kolač!
Slavski kolač, pogača

Foto:Profimedia

PRAVI RECEPT Ovako se mesi, peče i ukrašava slavski kolač!

Aska logo
Aska
19. januar 2019. 11:27
Neka slavsku trpezu ukrasi najlepši i najukusniji slavski kolač!
PODELI
F
T
G
P

Potrebno je:

1/2 kg brašna

20 g kvasca

so

kašičica šećera

2 jaja

šoljica ulja

voda

Pogača

Foto: Profimedia

Priprema

1. U sud staviti malo mlake vode, udrobiti kvasac, zamesiti sa malo brašna. Smesu posoliti i staviti je na toplo mesto da uskisne.

2. Kada je kvasac nadošao, dodati brašno, kašičicu šećera, soli po ukusu, jaja i ulje. Sve sastojke zamesiti mlakom vodom. Testo dobro izraditi i ostaviti na toplom mestu da naraste.

3. Naraslo testo premesiti, oblikovati slavski kolač i staviti ga u dublju šerpu. Sačekati da kolač naraste, namazati ga umućenim žumancetom, i staviti da se peče na 200˚C. Skoro pečen kolač izvaditi iz rerne, ukrasiti ga i vratiti da se peče.

Ukrasi za slavski kolač

Za ukrase pripremite:

– 110 g brašna

– 2 kašičice soli

– 2 kašičice gustina

– oko 0,1 – 0,2 dcl vode

– kuhinjska providna folija

Priprema

Sve sastojke sjedinite i mesite malo duže, kako bi se masa dobro sjedinila a testo bilo elastično. Kada ste to uradili, zavijte testo u providnu kuhinjsku foliju i ostavite 15-ak minuta da se “odmori”. Nakon toga počnite da pravite ukrase.

Klas žita

Da biste dobili bogat klas žita kao ukras na vašoj slavskoj pogači potrebno je prvo da napravite od testa valjak, dužine i debljine kao mali prst. Nakon toga potrebno je uzeti valjak u ruku i oštrim makazama naizmenično plitko zasecati testo kako bi se dobile šare koje asociraju na klas žita.

Slavski kolač, pogača

Foto: Profimedia

Ptica

Za pravljenje ptice kao ukrasa je takođe potrebno da se napravi valjak od testa, oko 15 cm dužine i da se zatim pažljivo zaveže u čvor. Gornji deo treba oblikovati kao vrat, glava i kljun ptice, a donji deo pritisnite prstom da biste spljoštili testo i zatim napravite rep. Rep možete iseći nožem, makazama ili jednostavno šarati viljuškom.

Pogledajte i Slavsko žito: Kako se priprema i na koji način se služi gostima

Cvet (kala i ruža)

Slavski kolač možete ukrasiti različitim cvetovima. Ako ste se odlučili za kale, onda poklopcem od flaše (malom modlom) vadite krugove od testa, premažite ih sa malo vode pri dnu, zatim to stisnite i tako ćete dobiti male kale. Njih možete spajati i praviti veći cvet. Ukoliko želite ruže, takođe je potrebno modlom oblikovati krugove, ali prvo oblikujte komad testa u oblik suze i na njega ređajte kružiće tako što ćete ih preklapati i lepiti sa vodom.

Pogledajte i Šta predstavljaju ukrasi na slavskom kolaču: Ptice za zdravlje, cveće za lepotu,  burence za bogatstvo…

Grozd

Da biste vaš slavski kolač ukrasili grozdom od testa, potrebno je prvo napraviti dva valjka. Jedan dužine oko 15 cm i 2mm debljine, a drugi iste te debljine ali oko 2 cm dužine. Zatim napravite oko 15-ak kuglica (većih i manjih) da bi grozd bio bogat. Na duži valjak, sa obe strane pomoću malo vode, zalepite po četiri veće kuglice, ali ostavite deo valjka da ostane za peteljku. Na njih zatim dodajte sa jedne strane kraći valjak i na njega i okolo ređajte manje kuglice. Na kraju uvrnite malo kraj koji je ostao da viri, da bi se dobio utisak peteljke.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Pogača, slava, Slavki kolač

Izvor:stvarukusa

Astrologija otkriva: Koji horoskopski znak ume da se uplete u sopstvenu paukovu mrežu!
Dnevna doza elegancije: Šeron Stoun zna da rukavice ne služe samo da ugreju, već i da naglase stil!
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube