Prema rečima bečkog stručnjaka za namirnice Martina Hofera, rotkvice naš organizam snabdevaju kalijumom, vitaminom C, selenom i folnom kiselinom. One sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za proljećno čišćenje organizma. Sumporni heterozidi daju rotkvici specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam.
U više istraživanja je dokazano da rotkvice sadrže komponente (isothiocyanates i anthocyanins), koje važe za odlične borce protiv raka. Sadržaj vlakana rotkvica čini ih vrlo efektnim u sprečavanju i borbi protiv raka debelog creva.

Foto: Pexels
Kao većina povrća, i rotkvice utiču na smanjenje holesterola, te su dobre za krvi i srce. Odličan su izvor antocijanina koji ne samo da daje boju rotkvici, nego ima puno benefita po srce, odlična je preventiva za rak. Takođe, one su dobar izvor kalijuma, a ovaj vitamin je povezan sa smanjenjem krvnog pritiska jer opušta krvne sudove i olakšava protok krvi.
One čiste bubrege i sprečavaju infekcije u urinarnom traktu. Poboljšavaju imunitet i pomažu u regulisanju telesne težine. Rotkvice ne utiču na nivo šećera u krvi, imaju nizak glikemijski indeks i visok procenat vlakana. Reguliše absorpciju šećera u krvotoku, što znači da dijabetečari mogu da uživaju u rokvicama koliko žele.
Jednom rečju idealne su za sve i vrlo poželjne uz svaki obrok! Ne oklevajte da uživate u ovom povrću!
Pročitaj još:
Voće i povrće oporavljaju organ na koji liče: Pronađite idealnu kombinaciju za sebe!
Pitali smo nutricionistu kada je najbolje da se pije voda, njeni odgovori će vas iznenaditi!
Rapsodija zelenila: Salata za prave hedoniste i ljubitelje povrća!
Uspešno ste se prijavili