Koža je ogledalo našeg zdravlja i na njoj se prvo ispoljavaju zdravstveni problemi na koje možda i ne obraćamo pažnju.
Način na koji se hranimo odražava se na zdravlje kože, a često prekomerno ili nedovoljno konzumiranje određenih hranljivih materija utiče na zdravlje, a i na lep izgled lica i tela.
Prema rečima primarijus dr Gorane Isailović, već se odavno zna da iako je psorijaza genetsko oboljenje, ona se ne ispoljava u zajednicama kao što je na primer eskimska gde u ishrani dominira sirova riba severnih mora. Kada Eskim koji ima gene za pojavu psorijaze počne da se hrani po pravilima brze hrane, tada se javlja i mogućnost da mu se ispolji psorijaza, hronično oboljenje koje karakteriše crvenilo, praćeno beličastim ljuskama na koži.
– Osim toga, srećemo se sa sve većim brojem osoba koje se rađaju sa povećanom sklonošću ka alergijskim bolestima, astmi, intoleranciji na hranu ili kravlje mleko. Takve osobe zovemo atopicari i po nekim statistikama njihov broj se krece između 5 i 20 odsto. Ove osobe ne treba da konzumiraju koštunjavo voće, belance jajeta, konzervisanu ribu i morske plodove. U suprotnom može da im se javi jak svrab iza koga sledi češanje koje je osnovni okidač bolesti uz pojavu plikova po telu sa bakterijskom infekcijom – ističe dr Isailović.
Poslednjih godina sve više se insistira na zaštiti kože od štetnih efekata sunčevog zračenja. Pored preparata koji se primenjuju lokalno sa različitim zaštitnim faktorima koji štite kožu od UVA i UVB zraka, u prvi plan su došle namirnice koje štite kožu od oštećenja suncem kao što su crna čokolada, sok od crvene narandže, paradajz pasta, brokoli, zeleni čaj, crveno vino.
Akne takođe predstavljaju veoma čestu bolest kože. One su jedna vrsta genetske bolesti ali su uslovljene i dejstvom hormona na lojne žlezde. Pored sopstvenih ljudskih hormona na pogoršanje bolesti utiču i hormoni i hormonima slične supstance koje unosimo hranom. Pokazalo se da mleko u prahu sadrži koncentrovane goveđe hormone rasta koji deluju na lojne žlezde stimulativno kao i ljudski polni hormoni.
– Pojačavaju lučenje lojnih žlezda, vezuju vodu u površnim slojevima kože i tako nastaju postpubertalne akne posebno kod osoba koje konzumiraju veće količine mlečne čokolade, instant kafe sa mlekom, ili uzimaju u vežbaonicama proteinske šejkove na bazi mleka. Osim problema sa aknama, dame se često žale i kako ne mogu da se otarase celulita. Celulit predstavlja kozmetički nedostatak koji se može smatrati i oboljenjem. Ima ga u većoj ili manjoj meri više od 80 odsto odraslih osoba ženskog pola. U poslednje vreme celilit se viđa i kod muskaraca i predpostavlja se da je to posledica preteranog unosa soje i njenih fitoestrogena koja se koristi kao zamena za meso u recepturama brze hrane. Takođe osobe koje žele da se bore protiv celulita moraju da unose namirnice koje pomažu izbacivanju vode iz organizma, a isto tako i namirnice koje podstiču stvaranje vezivnog tkiva– pojašnjava dr Isailović.
Potreba za suplementacijom javlja se i kod osoba koje imaju problema sa prekomernim opadanjem kose i pojavom slabih i krtih nokatnih ploča koje se listaju i pucaju. Važno je uraditi krvnu sliku, jer opadanje kose i lomljivi nokti mogu da budu znak malokrvnosti ili poremećenog rada štitne žlezde. A možda problem leži u držanju dijete koja iscrpljuje organizam.
– Sve češće se srećemo sa pomodnom primenom različitih dijeta. Ukoliko se u potpunosti odreknemo unosa masti i ulja dolazimo u situaciju da ne unosimo u potrebnoj količini esencijalne masne kiseline neophodne za zdravlje koze, pa tada ona postaje suva i sklona infekcijama– dodaje dr Isailović.
Ishranom može da se poveća unos aminokiselina koje učestvuju u stvaranju kolagena, a u slučaju da ga ne možemo u dovoljnoj meri uneti hranom sve češće pribegavamo upotrebi suplemenata kolagena koji se koriste u svim slučajevima kad slabost potpornog tkiva doprinosi pojavi bolesti ili dovodi do prevremenog starenja kože (celulit, slabi zidovi krvnih sudova, preterano izborana i opustena koza.)
– Poslednjih godina se preporučuje za zdravu kožu i organizam u celini svakodnevno unošenje namirnica različitih boja. Ako svakodnevno pojedete nešto plavo ili ljubičasto, nešto crveno, narandžasto i žuto, nešto zeleno i belo, možete biti sigurni da ste vašoj koži i vašem organizmu u celini pružili čitavu paletu potrebnih oligoelemenata, vitamina i minerala. Nikako ne smemo da zaboravimo na dovoljno unošenje tečnosti, pre svega vode. Bez dovoljne hidratacije kože i spolja i putem napitaka ona neće biti zdrava a samim tim ni lepa. Ne zaboravite da su super namirnice za zdravlje kože i semenke bundeve, bademi, orasi, jaja, jogurt, grožđe, losos, skuša, kukuruz, ovas, bobičasto voće, pšenične klice, zelena salata-endivija, kivi, a ako vas baš ništa od ovoga ne privlači možete probati ostrige, jer za njih kažu da su odlične za kožu – zaključila je dr Gorana Isailović.
Vodite računa o namirnicama koje unosite kao i o svim promenama na vašoj koži jer je ona ogledalo zdravlja.
Uspešno ste se prijavili