15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Poslastica koja pravi čuda u kuhinji: Marcipan, slast u milion oblika i bo...
Marcipan, bademi

Foto:Profimedia

Poslastica koja pravi čuda u kuhinji: Marcipan, slast u milion oblika i boja!

Anđelka Popadić
12. januar 2018. 12:28
Danas je Svetski dan marcipana!
PODELI
F
T
G
P

Danas se u svetu obeležava dan marcipana i s tim u vezi smo vam spremili malo iznenađenje.

Poklanjamo vam dva jednostavna recepta za marcipan kako biste mogle možda baš za pravoslavnu Novu godinu da obogatite svoju trpezu.

Marcipan

Potrebno je: 

Torta, Maslac, Čokolada, Kuvanje , Mešanje

Foto: profimedia

150 grama badema

150 grama šećera u prahu

Jedno belance

Sok od limuna

Po želji ekstrakt vanile

Priprema: Bademe prvo blanširajte u proključaloj vodi, zatim ih ogulite i dobro osušite. Takve „bele“ bademe dobro isitnite u blenderu. U činiju sa samlevenim bademima dodajte limunov sok, vanilu i šećer. Sve to sjedinite. Dodajte belance i umesite testo koje će da podseća na plastelin. Potrebno je da pre upotrebe marcipan bude na sobnoj temperaturi.

Marcipan tortice

Potrebno je (za količinu od 20ak tortica):

Podloga: 100 grama mlevenog keksa, 50 grama margarina;

Srednji sloj: 100 grama marcipana, 100 grama šećera, 2 jaja, 300 grama krem sira, 60 grama margarina i prstohvat soli;

Čokoladni sloj: 150 grama crne čokolade, 150 grama kisele pavlake, 50 grama šećera u prahu;

Priprema:

mafin, tortica,

Foto: Profimedia

  • Pre svega, rernu zagrejte na 180 stepeni i podmažite kalup za mafine sa malo ulja i brašna.
  • Sjedinite keks i margarin, zastim po kašičicu mase stavljajte na dno pleha, neka vam podloga bude tanka (oko 5 milimetara).
  • Marcipan narendajte ili isitnite u blenderu, potom ga pomešajte sa ostalim sastojcima za srednji sloj. U svaki kalup preko podloge od keksa sipajte dve do tri kašičice dobijenog marcipan krema. Zauzećete oko 3/4 kalupa sa smesom i podlogom. Sve to pecite dok sir ne krene da puca i dobija boju, za to je potrebno oko 15ak minuta u zagrejanoj rerni. Kada bude gotovo nek se ohladi na sobnoj tempereaturi.
  • Čokoladu istopite i pomešajte sa kiselom pavlakom i šećerom. Gotov čokoladni krem stavljate na ohlađene tortice, kašićicu na svaki kolačić.
  • Ostavite da vam se kolači ohlade na sobnoj temperaturi oko dva sata i tek onda pažljivo izvadite iz kalupa.

Prijatno i srećan vam Svetski dan marcipana!

Pročitaj još:

Jednostavna i slatka: Bajadera po bakinom receptu idealna za prazničnu trpezu!

Zašto da imate klasičan hleb na trpezi? Napravite novogodišnji u obliku jelke i obradujte ukućane!

Kolač sa trešnjama, pravi ukus iz detinjstva

 

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
brzi kolači, Marcipan, Poslastica
Vatromet i žurka na trgovima Srbije: Dočekajte pravoslavnu Novu godinu sa našim zvezdama!
Počni da biraš, dok se ne navikneš na ono što JESI!
21. avgust 2025.portal_admin

Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja

21. avgust 2025.portal_admin

Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?

21. avgust 2025.portal_admin

Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

21. avgust 2025.portal_admin
Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja
21. avgust 2025.portal_admin
Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?
21. avgust 2025.portal_admin
Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor
21. avgust 2025.portal_admin
Od 21. avgusta će ovaj horoskopski znak zapljusnuti talas sreće: Kreće idealno vreme za njih
21. avgust 2025.portal_admin
Najstarija žena na svetu danas je napunila 116 godina: „Recite svim prilikama ‘da'“

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube