15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Poslastica koja pravi čuda u kuhinji: Marcipan, slast u milion oblika i bo...
Marcipan, bademi

Foto:Profimedia

Poslastica koja pravi čuda u kuhinji: Marcipan, slast u milion oblika i boja!

Anđelka Popadić
12. januar 2018. 12:28
Danas je Svetski dan marcipana!
PODELI
F
T
G
P

Danas se u svetu obeležava dan marcipana i s tim u vezi smo vam spremili malo iznenađenje.

Poklanjamo vam dva jednostavna recepta za marcipan kako biste mogle možda baš za pravoslavnu Novu godinu da obogatite svoju trpezu.

Marcipan

Potrebno je: 

Torta, Maslac, Čokolada, Kuvanje , Mešanje

Foto: profimedia

150 grama badema

150 grama šećera u prahu

Jedno belance

Sok od limuna

Po želji ekstrakt vanile

Priprema: Bademe prvo blanširajte u proključaloj vodi, zatim ih ogulite i dobro osušite. Takve „bele“ bademe dobro isitnite u blenderu. U činiju sa samlevenim bademima dodajte limunov sok, vanilu i šećer. Sve to sjedinite. Dodajte belance i umesite testo koje će da podseća na plastelin. Potrebno je da pre upotrebe marcipan bude na sobnoj temperaturi.

Marcipan tortice

Potrebno je (za količinu od 20ak tortica):

Podloga: 100 grama mlevenog keksa, 50 grama margarina;

Srednji sloj: 100 grama marcipana, 100 grama šećera, 2 jaja, 300 grama krem sira, 60 grama margarina i prstohvat soli;

Čokoladni sloj: 150 grama crne čokolade, 150 grama kisele pavlake, 50 grama šećera u prahu;

Priprema:

mafin, tortica,

Foto: Profimedia

  • Pre svega, rernu zagrejte na 180 stepeni i podmažite kalup za mafine sa malo ulja i brašna.
  • Sjedinite keks i margarin, zastim po kašičicu mase stavljajte na dno pleha, neka vam podloga bude tanka (oko 5 milimetara).
  • Marcipan narendajte ili isitnite u blenderu, potom ga pomešajte sa ostalim sastojcima za srednji sloj. U svaki kalup preko podloge od keksa sipajte dve do tri kašičice dobijenog marcipan krema. Zauzećete oko 3/4 kalupa sa smesom i podlogom. Sve to pecite dok sir ne krene da puca i dobija boju, za to je potrebno oko 15ak minuta u zagrejanoj rerni. Kada bude gotovo nek se ohladi na sobnoj tempereaturi.
  • Čokoladu istopite i pomešajte sa kiselom pavlakom i šećerom. Gotov čokoladni krem stavljate na ohlađene tortice, kašićicu na svaki kolačić.
  • Ostavite da vam se kolači ohlade na sobnoj temperaturi oko dva sata i tek onda pažljivo izvadite iz kalupa.

Prijatno i srećan vam Svetski dan marcipana!

Pročitaj još:

Jednostavna i slatka: Bajadera po bakinom receptu idealna za prazničnu trpezu!

Zašto da imate klasičan hleb na trpezi? Napravite novogodišnji u obliku jelke i obradujte ukućane!

Kolač sa trešnjama, pravi ukus iz detinjstva

 

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
brzi kolači, Marcipan, Poslastica
Vatromet i žurka na trgovima Srbije: Dočekajte pravoslavnu Novu godinu sa našim zvezdama!
Počni da biraš, dok se ne navikneš na ono što JESI!
28. avgust 2025.Vanja Vidić

Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?

28. avgust 2025.Vanja Vidić

Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta

28. avgust 2025.portal_admin

Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

28. avgust 2025.Vanja Vidić
Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?
28. avgust 2025.Vanja Vidić
Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta
28. avgust 2025.portal_admin
Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova
27. avgust 2025.portal_admin
Dišenova mišićna distrofija, trka s vremenom u kojoj terapija znači život
26. avgust 2025.portal_admin
Žene će ove jeseni nositi smele boje kose – ove nijanse će većina tražiti frizerima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube