Leblebija, mahunarka iz familije bobova, nazivana je još i naut, slani grašak ili slani pasulj, pored svih blagodeti koje u sebi, kod nas se još uvek najviše koristi kao grickalica. Seme leblebije slično je semenu soje ili sušenom zrnu graška i priprema se na sličan način, kao varivo ili se koristi kao dodatak povrću. Nećete pogrešiti ako uvrstite leblebije na svakodnevni meni vaše trpeze, a ne da je konzumirate samo kao grickalicu.

Foto: Profimedia
Evo nekoliko činjenica koje bi trebalo da znate o lebledijama.
Bogate vlaknima i pomažu u gubitku težine
Leblebije su bogate kako rastvorljivim, tako i nerastvorljivim vlaknima. Nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje i pomažu kod mršavljenja, a ova druga pomažu da žuč bude pod kontrolom.Takođe čine da se osećate sito duže vreme.
Dobar su izvor proteina
Da biste izbegli ovo možete se opredeliti za obrok sa leblebijom i celim zrnom pšenice. Ovo je dobar izvor proteina bez dodatka kalorija i nezasićenih masti, samim tim idealan i za sve vegeterijance koji propuštaju proteine koji se lakše dobijaju u hrani životinjskog porekla.
Proizvodne energiju u telu
Mangan je mineral koji u telu pomaže u proizvodnji energije a kojeg ima u leblebijama. Šolja ove grickalice (dva ili tri puta nedeljno) je dovoljna da bi napunili baterije za celu nedelju. Najbolji način je da ih jedete kao užinu ili da ih skuvate sa malo soli.
Obiluje gvožđem
Leblebije su bogate sadržajem gvožđa i to je važan prirodni dodatak za žene koje imaju obilne menstruaciju, laktaciju ili su trudne, ali pogodno je i za muškarce svakako. Deca koja rastu takođe imaju koristi od leblebija pa nećete pogrešiti ako ih uključite u njihovoj ishrani.
Stabilizuje nivo šećera u krvi

Foto: Profimedia
Rastvorljiva vlakna u leblebiji pomoći će da šećer u krvi bude pod kontrolom. Ako ste otporni na insulin ili imate dijabetes, leblebije su dobre i oni pružaju stalnu sporo goreću energiju.
Odlična za vaše srce
Redovno uzimanje leblebija pomaže da snizite loš holesterol u vašem telu (LDL). Visoki holesterol može izazvati moždani udar i srčane napade, a leblebije su prirodan način spuštanja lošeg holesterola u vašem telu. Leblebije takođe sadrže velike količine folne kiseline i magnezijuma koji su dobri za oči i povećan protok krvi.
Pored svega ovoga leblebije su još i prirodan antioksidans, smanjuju rizik od raka dojke, štite od osteoporoze i pomažu kod valunga u menopauzi.
One nemaju jak ukus i mogu se koristiti za pripremanje bilo kog jela. Poželjno je da ih uvek imate u kuhinji, ali i meniju. Kuvanje postaje lakše ako ih potopite u vodu na nekoliko sati pre nego što ih pripremate.
Prijatno.
Pročitaj još:
Ljubitelje će obradovati, druge naterati da je zavole: 10 razloga da svaki dan popijete šolju kafe!
Uspešno ste se prijavili