Poslednje u nizu istraživanje pokazalo je kako i kiseli krastavci mogu da pomognu našem mozgu, posebno kod onih koji pate od depresije ili anksioznosti.
Razlog za to leži u fermentisanoj hrani koja podiže nivo serotonina, hormona zaduženog za sreću. Profesor Majkl Gerson došao je do zaključka da je stomak zapravo naš drugi mozak i da ima isti broj neurotransmitera kao i mozak.
Međutim, za razliku od mozga koji kontroliše kako se osećamo i kakve odluke donosimo, stomak je zadužen za varenje, apsorpciju i eliminaciju hrane. Ono što je još fascinantnije je komunikacija između mozga i stomaka, pa tako stomak šalje poruke mozgu ukoliko postoje problemi, što u mozgu aktivira deo za promene raspoloženja.
Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, prehrambenih vlakana, proteine i vrlo malo masnoće. Takođe, bogat su izvor minerala među kojima su i gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin.
Sve spomenute nutritivne vrednosti ovu jednostavno pripremljenu zimnicu čini vrlo zdravim i korisnim za naše zdravlje. U našem video prilogu pogledajte kako se sprema:
Ovo su najbitniji razlozi zbog kojih kisele krastavčiće treba često da jedete!
Snažan su antioksidans
Štite telo od slobodnih radikala – nestabilnih hemikalija koje oštećuju ćelije u našem organizmu.
Izvrstan su probiotik
Balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo zdrave probave.
Čuvaju jetru
Osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtrira toksine iz organizma.
Sprečavaju nastanak čira na želucu
Čir je unutrašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama. Iako i sami kiseli, krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.
Pomažu kod dijabetesa
Istraživanje je pokazalo da kiseli krastavci stabilizuju nivo hemoglobina – proteina u crvenim krvnim zrncima koje prenose kiseonik. Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.
Pročitaj još:
Tri tajne koje svaka domaćica treba da zna: Ovako se sprema pravo slavsko žito!
Neka sve miriše na BOSILJAK: Evo na koji način možete da gajite u stanu ovo začinsko bilje!
Ljubitelji vrućih napitaka-oprez! Pročitajte ovaj tekst pre nego što opečete jezik o pretoplo piće
Uspešno ste se prijavili