Plod podseća na jabuku iz koje rastu lisnate peteljke i bogat je izvor vlakana i hranljivih sastojaka. Pored ploda, i mlado lišće i stabljika veoma su hranljivi, jer sadrže znatne količine vitamina i minerala. Predstavljamo vam pet razloga zbog kojih bi kelerabu trebalo da uvrstite u svoju ishranu.
Jača imunitet
U svežem obliku savršen je izvor vitamina C, antioksidansa koji pomaže u izbacivanju štetnih slobodnih radikala. U samo jednoj šoljici kelerabe nalazi se čak 140% preporučene dnevne doze. Takođe podstiče proizvodnju limfocita.
Podstiče mršavljenje
Keleraba ima nizak glikemijski indeks i sadrži sporo razgradive ugljene hidrate. To povrće pomaže u kontroli telesne težine i stabilizuje nivo šećera u krvi.
View this post on Instagram
Reguliše krvni pritisak
Keleraba obiluje kalijumom, koji izaziva širenje krvnih sudova i podstiče protok krvi u arterijama. Redovan unos kalijuma pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Pospešuje varenje
Ovo povrće odličan je izvor biljnih vlakana, koja povoljno deluju na probavni sistem i omogućavaju duži osećaj sitosti. Keleraba pospešuje varenje, smanjuje nadutost i pomaže organizmu da se očisti od toksina.
Štiti od raka
Keleraba je bogata glukozinolatima, molekulima koji sadrže sumporne antioksidanse, za koje je naučno dokazano da sprečavaju maligna oboljenja.
Pire od kelerabe
View this post on Instagram
Ako niste do sada spremali ovo jelo od kelerabe, verujem da ćete ga od sada često praviti. Prvo zato što je izuzetno zdravo, a mališani ga obožavaju.
Priprema:
- 1 kg krompira
- 2 veze kelerabe
- malo putera ili ulja
- oko 200 ml mleka
- so
- mešavina začina
Priprema:
Krompir obarite kao i za pire. U odvojenoj šerpi skuvajte celu kelerabu. Za ovo jelo je preporučljivo koristiti i stabljiku i listove. Zatim povrće izgnječite kao za pire ili usitnite u blenderu. Sipajte povrće u šerpu, pa dodajte puter ili ulje i začinite po ukusu. Kuvajte kratko na tihoj vatri, pa dodajte mleka dok pire ne dostigne željenu gustinu i kuvajte još par minuta.
Pročitaj još:
TRI predloga posne hrono kuhinje Ane Ćubele: Uživajte u slasnim obrocima tokom ovog perioda!
Da li ste čuli za vitamin P? Razlozi zbog kojih bi trebalo što češće da ga koriste žene
Uspešno ste se prijavili