Nadaleko su poznati „paradajz“ turisti, odnosno oni koji od kuće ponesu obično povrće, sendviče i namaze… Nema ničega lošeg u tome ako znate koja hrana je dobra da stoji po toplom vremenu, a da se ne pokvari.
Čak iako imate mini frižider, pitanje je da li on može da drži konstantno temperaturu, odnosno da ne prelazi 4-6 stepeni.
Kako ne biste ovo leto pamtili po trovanju i dijareji, bolje je da ostavite određene artikle kod kuće i da umesto njih izaberete bezbedniju hranu za plažu.
HRANA KOJU NE TREBA DA DONOSITE NA PLAŽU
Narezak koji zahteva hlađenje
Ako pakujete sendviče napravljene od delikatesnog mesa ili narezaka – kao što su narezana ćuretina, šunka, piletina, pečena govedina, salama, slanina… – oni moraju da budu u frižideru dok ne budu spremni za jelo..
Iako se delikatesno meso često suši i obrađuje kako bi se sprečilo kvarenje i kontaminacija, ono i dalje može da sadrži bakterije koje mogu da vas razbole i brzo se razmnožavaju na toplim temperaturama.
Ako ih držite u frižideru,ovaj izbor hrane može biti manje rizičan, ali kada ih izvadite iz hladnog, pojedite ih odmah.
Sveže salate
Voće i povrće kontaminirano salmonelom, Ešerihijom Koli, listerijom i drugim bakterijama odgovorni su za veliki deo bolesti koje se prenose hranom.
Pranje proizvoda može smanjiti količinu, ali ne eliminiše u potpunosti opasne bakterije, koje vole da se razmnožavaju u toplim, većini okruženja – poput hermetički zatvorene posude u kojoj stoji salata na plaži.

Bilo šta na bazi majoneza
Majonez treba da se ohladi, a svaka salata ili jelo koje sadrži majonez može se ostaviti samo na temperaturama iznad 4 stepena dva sata. Nakon toga se mora odmah baciti.
U idealnom slučaju, namirnice zasnovane na majonezu treba da se čuvaju u frižideru dok se ne serviraju. Zato je verovatno mudro izbegavati da ova jela u potpunosti donosite na plažu i umesto toga uživate u njima kod kuće.
Sirovo meso
Pečenje na roštilju je omiljena aktivnost na plaži za mnoge. Ali poneti gomilu sirovog mesa za hamburger ili piletine koje će „sedeti“odmarati“ na različitim temperaturama pre nego što se peče na roštilju nije najbolja ideja zbog rizika od razvoja bakterija. Generalno,preporuka je da se na plažu nikada ne donosi sirovo ili nekuvano meso.

Prerezano voće
Prerezano voće je poznato po tome što sadrži patogene koji se prenose hranom, kao što je salmonela. To uključuje između ostalog, breskve i glavnog krivca, dinju i omiljenu na plaži svih vremena, lubenicu.
Rezanjem ploda mogu se bakterije sa površine ploda preneti u meso, gde mogu da rastu i razmnožavaju se, posebno po vrućem vremenu na plaži.
Narezano voće se takođe može brže zagrejati i privući insekte. Umesto da kupujete isečeno voće za sledeće putovanje na plažu, ponesite celu voćku i isecite je na plaži – samo se pobrinite da imate čiste ruke i koristite čist nož i dasku za sečenje.
SAVETI ZA BEZBEDNOST HRANE NA PLAŽI
Mnoga hrana može biti potpuno bezbedna za plažu sve dok praktikujete određene mere predostrožnosti za hranu. Evo nekoliko saveta koje treba imati na umu:
- Kvarljive namirnice nikada ne smeju da stoje van frižidera duže od dva sata, a ako su temperature iznad 30 stepeni, ne duže od jednog sata.
- Pokušajte da izbegnete ostatke tako što ćete spakovati samo količinu koju planirate da konzumirate.
- Ako odlučite da ponesete sirovo meso, začinite ga kod kuće i držite ga čvrsto umotanog na mestu gde bilo kakav sok koji može da kaplje ne može da dospe na drugu hranu, kao što je dno mini frižidera.
- Pakujte pića u poseban frižider od hrane kako bi hrana bila ređe izložena toplim temperaturama.
- Pokušajte da napunite mini frižider do kraja, pakovanje dodatnog leda ako je potrebno, jer će to duže zadržati njegov sadržaj hladnim.
Uspešno ste se prijavili