Skuša je morska riba koja se često ističe kao najzdravija opcija među ribama, čak i više od lososa. Ova riba iz roda košljoriba obiluje omega-3 masnim kiselinama, proteinima, mineralima, antioksidansima i vitaminima, čineći je zdravom alternativom za one koji uživaju u ukusu mesa.

U poređenju s lososom, skuša se ističe jer sadrži čak dva puta više omega-3 masnih kiselina, što je izuzetno korisno za regulisanje krvnog pritiska. Osim toga, bogata je selenom, koji zajedno s proteinima u skuši stvara antioksidanse i podržava jačanje imunološkog sistema.
U 100 grama sirove skuše nalazi se 184 kalorije i 19 grama proteina, koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, bez prisustva šećera ili ugljenih hidrata. Ključna esencijalna aminokiselina u skuši je leucin, koja igra ključnu ulogu u rastu i razvoju mišića.
Hranljiv sastav skuše uključuje 12 grama masti, od kojih su 3 grama zasićene masne kiseline, 4,5 grama mononezasićenih masnih kiselina i 2,9 grama polinezasićenih masnih kiselina. Osim toga, skuša sadrži bogatstvo vitamina i minerala poput gvožđa, folata, vitamina B12, niacina, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, selena, riboflavina, vitamina B6, vitamina D, vitamina E i beta-karotena.
S obzirom na sve ove nutritivne vrednosti, skuša je izuzetno korisna za prevenciju anemije, borbu protiv kardiovaskularnih oboljenja, demencije i dijabetesa. Takođe, igra važnu ulogu u održavanju kardiometaboličkog zdravlja dece.
PROČITAJTE JOŠ:
Kakva poslastica! Šaran sa svežim biljem u belom vinu biće vaš kulinarski kec u rukavu
Meso koje bi trebalo često jesti! Riba koju Srbi obožavaju je zdrava i smanjuje holesterol
Za sve vas koji ne volite ribu: Tri ukusna posna jela bez morskih plodova!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Glossy