Pravi sladokusci i hedonisti koji uživaju u hrani i piću, koje se pravi na poluostrvu u obliku čižme, odabrali su do sada neviđene specijalitete u Srbiji i rešili da ih ponude ovdašnim ljubiteljima dobrog zalogaja i kapljice.
Imali smo tu čast da među prvima degustiramo posebne sireve i vina, pa smo zamolili domaćine iz „Saporinelli-a“ da nam objasne šta zapravo jedemo i pijemo.

Foto: Latif Adrović
– Ono što možete naći u našoj ponudi je sir „Fior d’arancio“. To je sir sa plavim plesnima, od pasterizovanog kravljeg mleka koji je zrio u vinu od suvog grožđa sa komadićima pomorandže na kori . Karakteriše ga sladak ukus, a vene buđi su ublažene intenzivnim ukusom vina. Uz ovaj sir preporučujemo dezertno vino “Just“, Sara Meneguz. „Cera d’api“ je još jedan karakterističan sir koji je odneo nagradu za najbolji si u Evropi, na Globalnom takmičenju sireva 2015. godine. Karakteriše ga sladak ukus sa prijatnim notama meda i vanile. Uz to preporučujemo belo vino. Takođe sir koji treba istaći je „Sottocenere al tartufo“, sa komadićima tartufa. Karakteriše ga sladak i kremast ukus koji se odlično kombinuje sa aromom tartufa. Uz ovaj sir predlažemo polu-penušavo vino “Sono ribelle“. Na kraju dolazi ovčiji sir proizveden od organskog mleka. Karakteriše ga jak i pikantan ukus, sa notama biljaka. Uz ovaj sir preopručujemo crveno vino „Cannonau“- objašnjava Andrea Gallon, direktor Saporinelli- a.

Foto: Latif Adrović
Zanimljiv je i koncept prodaje ovih delikatesa. Dođete, sve što vidite možete da probate na licu mesta, ali i da kupite i ponesete kući od hrane.
– Ideja je prilično inovativna jer proizilazi iz ličnih potreba i iskustva. Celu priču smo zasnovali na konceptu da sve što kupiš možeš i da probaš, upravo iz razloga jer i ja lično želim da na jednom mestu pronađem i kvalitet proizvoda i uslužno osoblje koje ti objašnjava kako da ga koristiš kući da bi rezultat i uživanje bilo podjednako isto kao kod nas. Ideja otvorene kuhinje je nastala kako bi ljudi mogli da se upoznaju sa novim proizvodima koje ćemo postepeno uvoditi i da posmatraju kuvara dok ih koristi u jelima kako bi mogli to isto da ponove svojim kućama – zaključuje Gallon.
Šta više reći posle ove priče i fotografija nego, prijatno!
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
- Foto: Latif Adrović
Uspešno ste se prijavili