Telo svake osobe razgrađuje hranu malo drugačije, što objašnjava zašto zdrav životni stil nekog čoveka ne daje iste rezultate i za drugog čoveka. Doktor Šeron Moalem lekar i neurogenetičar iz Kanade u svojoj knjizi „The DNA Restart“, objašnjava kako da prilagodite vašu ishranu prema individualnoj genetičkoj strukturi – a u tome će vam najbolje pomoći kreker. Zahvaljujući ovom keksu, moći ćete da izračunate kako vaš digestivni trakt reaguje na ugljene hidrate.
Test je vrlo jednostavan, uzmite jedan kreker i žvaćite ga 30 sekundi. Zapišite vreme kada vam je keks poprimio sladak ukus u ustima.
Oni koji su slatkoću osetili između 0 i 14 sekundi spadaju pod „punu“ kategoriju i savetuje se da pojedu 250 g ugljenih hidrata dnevno na osnovu preporučene potrošnje od 2.000 kalorija. Ocena od 15 do 30 sekundi označava „umereno“, a maksimum dnevnog unosa 175 grama. Oni koji su zvakali 30 sekundi, a još uvek im se nije promenio ukus krekera znači da ne podnose dobro ugljene hidrate i da zbog njih sporo mršave. Oni spadaju u grupu „ograničenih“ i ne bi trebalo više od 125 grama da unesu dnevno.
Ako nemate problema sa kilažom, jedno bi trebalo da znate. Ishrana prosečne osobe ne bi trebalo da bude više od 30 procenata ugljenih hidrata!
– Trebalo bi da smanjimo količinu šećera koju unosimo tokom dana, ali i da se baziramo na obroke koji podrazumevaju skrobne ugljene hidrate. Postoje jaki dokazi da su vlakna, nađena u integralnim verzijama skrobnih ugljenih hidrata, dobra za naše zdravlje – naglasio je dr Moalem.
Pročitaj još:
Morski plodovi su kaloričniji od slanine, izbegnite ih! Hrono ishrana u vreme posta
Pitali smo nutricionistu kada je najbolje da se pije voda, njeni odgovori će vas iznenaditi!
Ovo je hrana koja hidrira vašu kožu: Šta treba da jedete ovog leta?
Uspešno ste se prijavili