15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Osvežava i uklanja bol: Savršen ukus zrele, sočne dinje
Dinja

Foto:Profimedia

Osvežava i uklanja bol: Savršen ukus zrele, sočne dinje

Marta Buzurović
30. jun 2017. 12:34
Jedite što više dinju!
PODELI
F
T
G
P

Ne goji, osvežava i puna je vitamina – tri dovoljna razloga da ovog leta jedete dinju kad god možete. Ali da biste potpuno uživali u ovom slatkom voću, povedite računa prilikom kupovine i uzmite samo one koje su sasvim zrele.

Kalorijska vrednost

U piramidi ishrane dinja je u istoj ravni kao i ostalo voće, što znači da se preporučuje dva do četiri serviranja u toku dana. Dinja je omiljena zbog svoje energetska vrednost – samo 34 kcal na 100 grama sveže namirnice. U 100 grama sveže dinje nađe se još i 91 gram vode, 0,1 gram masti, 0,8 grama belančevina, 7,9 grama ugljenih hidrata, 8 grama šećera i 0,9 grama vlakana. Dinja je veoma bogata vitaminom C, a neke vrste kao ananas dinje, imaju i mnogo vitamina A. Osim ovih vitamina, dinja sadrži i druge vitamine i minerale, iako u manjim količinama: tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.

Kako deluje na organizam

Dinja sadrži mnogo vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin B6, kalijum, folnu kiselinu i vlakna i puno karotena. Prema istraživanjima, beta karoten pomaže u borbi protiv raka koji se javlja na plućima, a prema novijim istraživanjima koristi i kod lečenja drugih vrsta raka poput raka grlića materice, raka na materici, raka želuca i oralnih oblika raka.

Vitamin C smanjuje pojavu raka usta, grla, raka gušterače i raka želuca. U narodnoj medicini koristi se za osveženje i psihičko smirenje, pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva i kod uboda i opekotina. Voda i kalijum iz ovog voća podstiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih materija iz organizma. Dinja se posebno preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom. Biljna vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu u smanjenju telesne težine i nadimanja u stomaku.

I na kraju lek iz bakine kuhinje – obloge od isceđenog soka dinje ili od narendane dinje služi za otklanjanje bola.

Dinja, pršutaKupovanje i čuvanje

Prava sezona dinja počinje u junu i završava se u avgustu.

Prilikom kupovine dinje, dobro pogledajte peteljku, jer ćete na osnovu nje ustanoviti da li je dinja ubrana dok je još bila zelena: ako oko peteljke postoje kapljice vode to je siguran znak da je dinja ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na njenom mestu ostaje malo udubljenje.

Izbegavajte dinje koje imaju mekane delove, tamna oštećenja ili napukline.

Dinju čuvajte dva-tri dana na sobnoj temperaturi da bi potpuno sazrela, a zatim možete da je čuvate u frižideru još pet dana. Isečenu dinju čuvajte u frižideru do tri dana u zatvorenoj posudi jer njen miris može da pređe na drugu hranu koju čuvate u frižideru.

Priprema jela s dinjom

Sveža dinja se služi veoma jednostavno. Pre sečenja je dobro operite pod mlazom tople vode da prljavština s kore ne bi ušla u sočan deo ploda.

Aroma dinje može da se pojača ako dodate malo soka od limuna. Po ukusu možete da dodati malo cimeta u prahu, narezane sveže metvice ili beli biber.

Svežu dinju možete dodati u sve vrste voćnih salata ili da je poslužite uz sladoled.

Ako ste mislili da se dinja poslužuje samo kao desert, pogrešili ste. Najpoznatije hladno predjelo kod mnogih nacija je kombinacija pršute i dinje, a obogatiće ukus i salati sa piletinom ili morskim plodovima.

Leto je pravo vreme za pripremu hladnih supa, od kojih je ona s dinjom izvrsna. Uz dodatak narandžinog i limunovog soka, cimeta u prahu i metvice pravo je letnje osveženje.

Pročitaj još:

Čuvar vaše linije i srca: Sve što treba da znate o paradajzu!

Samo za prave gurmane: Kozji sir u maslinovom ulju

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Dinja, Vitamini, Voće
„Koncept Aska“ samo za vas: Emisija koju vole žene!
REKAO JE DA! Prve fotografije sa venčanja Bali-bega
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube