Ono što je sigurno jeste da nikako ne bi trebalo da ih bacite. Kuvarske knjige su pune recepata gde vam treba 10 belanaca ili možda 6 žumanaca, ali u drugom delu kolača nigde ne piše da ostatak jaja treba da se iskoristi. Pa, ne mora celo jaje da ode u kolač, ima i drugih mogućnosti!
Belanca:

Foto: Profimedia
Ako ste ljubitelj slatkiša i pored torte želite još poslastica u kući, šnenokle su pravi recept za vas. Sa druge strane, belanca možete da koristite u službi lepote. Umutite belanca i stavite ih na lice. Čekate dok koža ne krene da vam se zateže, pa se nakon toga umijete mlakom vodom. Videćete odmah koliko vam je lice glatko.
Takođe, belance služi i kao prirodni lepak, pa ako ste kreativni i volite dekupaž, ono će vam biti najbolji saveznik u uspešnom dekorisanju. Takođe, ukoliko u njega ukapate boju i sa četkicama iscrtate vaš zid, biće to dugotrajnija šara u odnosu na onu koji bi vam moleri napravili sa kupovnim bojama.
Ukoliko imate kućne biljke, belance je dobro za sjaj listova. Samo ga pomešajte sa mlakom vodom i sa dobijenom smesom očistite biljke.
Ono što je bitno da znate jeste da ne morate odmah da ih iskoristite. Slobodno ih stavite u plastičnu posudu i odložite u zamrzivač. Kada budete želeli da ih koristite, odmrznite ih i videćete da su ista kao i onda kada ste ih tek polupali iz ljuske jajeta.
Žumanca:

Foto: Profimedia
Kao što smo rekli za belanca, isti slučaj je i za žumanca. Možete da ih koristite u mnoga jela, da napravite omlet ili da ih pomešate u neki sos. Od žumanaca se pravi i odličan domaći majonez. Ipak, pored hrane, žumanca zauzimaju vađni mesto kada je lepota u pitanju. Sadrže dosta vitamina, minerala i korisnih materija. Žumance ima hidrantno dejstvo, što ga čini idealnim za suvu i oštećenu kosu. Jedna od najbokjih maski za zdrave vlasi jeste žumance i maslinovo ulje. Trebalo bi da maslinovo ulje zagrejete malo pa da u njega stavite žumance (mutite brzo da se jaje ne bi skuvalo). Po želji možete da dodate AD kapi, kapi koprive, B vitamin, ricinusovo ulje, pantenol… Što više sastojaka ubacite u masku, kosa će vam biti svežija i brže će se oporaviti. Ipak, ako samo stavite žumance i maslinovo ulje, efekat neće izostati.
Belance je dobro u službi zatezanja kože, ali možete isto tako da napravite masku za lice od žumanaca. Sve što je potrebno jeste žumace, malo jogurta, i malo jogurta ako vam je koža suva, ili soka od limuna ako vam je koža masna. Maska se nanosi u tri sloja. Kada stavite jedan sloj, sačekajte koji minut da se ona osuši, pa stavite drui. Isti postupak je i sa trećim slojem. Nakon toga se umijte mlakom vodom i uživajte u lepom licu.
Žumanca takođe možete da čuvate u zamrzivaču dok vam ne zatrebaju. Ako želite da ostane jedan dan u frižideru, onda ih prekrijte vlažnom krpom da se ne uhvati korica na žumancetu.
Uživajte i ne – nikako ne bacajte namirnice koje vam u tom trenutku nisu potrebne!
Pročitaj još:
Bez skupih tretmana i odlazaka kod frizera: Napravite same “mokri izgled” kose kao svetske zvezde
Zaboravite na vruće kupke i upotrebu sapuna: Pripremite kožu za zimske hladne dane!
Suvi i ispucali laktovi? Evo kako da ih omekšate prirodnim putem
Uspešno ste se prijavili