Kada pričamo o orašastim plodovima, nekako se stiče utisak da su bademi i orasi u prvom planu, a pistaći nepravedno zapostavljeni. Namirnica koja je vrlo važna za naš organizam treba da zauzima značajno mesto u svakodnevnoj ishrani.
Napravile smo listu blagodeti koje nudi ova „zdrava grickalica“ ne bi li malo podigli svest o konzumiranju iste.

Foto: Profimedia
- Ubrzava metabolizam.
- Pomaže u regulisanju holesterola. Jedna šaka pistaća dnevno može da vam unormali nivo holesterola u krvi za svega nedelju dana. Neprijatelj je „lošem holesterolu“, prijatelj „dobrom“.
- Olakšava probleme sa probavom zbog količine vlakana koje ima u sebi.
- Dobar je regulator šećera, pospešuje toleranciju na glukozu.
- Povećava seksualnu moć kod muškaraca.
- Smatra se da su pistaći „prirodni botoks“. Obiluje antioksidansima koji su ključni za obnovu tela, samim tim redovno unošenje pistaća u organizam može da pomogne u „borbi“ protiv bora.
- U njima se nalazi bogat izvor vitamina E
- Zovu ih „zdrava grickalica“ jer imaju najmanje kalorija od svog jezgrastog voća i imaju najmanji procenat masnoće.
- Sadrže veću količinu proteina nego ostali oraščasti plodovi
- Bogati su vitaminom B6 koji je značajan u jačanju imunološkog sistema. Pomaže pri održavanju limfoidnih žlezda, osiguravajući proizvodnju belih krvnih zrnaca koje štite organizam od infekcija.
Još jedan savet „gratis“: Pistaće jedite uvek u ljusci, neočišćene, jer na taj način kontrolišete koliko ste ih pojeli i brže postajete siti.
Prijatno.
Pročitaj još:
Jedite ga, ali obazrivo! Dobre i loše strane indijskog oraha
Snižava holesterol i leči astmu: Vreme je da počnete da jedete kesten!
Uspešno ste se prijavili