Svaka porodica se trudi da goste dočeka na najbolji mogući način i da ih obraduje sočnim jelima koja su oličenje naše kulture i tradicije. Gibanica je samim tim uvek dobro rešenje, složićete se. Međutim, ako smatrate da je to monotono i „već viđeno“ jelo unesite neke promene.
Ovo je idealan recept za sve ljubitelje eksperimentisanja.
Potrebno je:
- Pola pakovanja gore za gibanicu po želji
- Četiri jaja
- 200 grama brašna
- 250 mililitara jogurta
- 100 mililitara ulja
- 150 grama pršute
- 200 grama krem sira
- Četiri komada kiselih krastavčića
- Četiri komada crvenih belolučanskih paprika
- So
- Bosiljak
- Kesica praška za pecivo
Priprema:
Prvo umutite jaja, a pršutu, paprike i krastavčiće iseckajte na kockice. Pomešajte jaja, ulje, jogurt, krem sir, so, bosiljak, pršutu, krastavčiće i brašno sa praškom za pecivo. Odmah da znate, ova gibanica je najukusnija kada se u smesu stave pečene belolučane paprike. Smesu posolite po potrebi i po svom ukusu. Za ovu pitu koristite veći pleh za kolač „komizbrod“ koji ćete obložiti papirom za pečenje koji ćete prethodno iseći prema dimenzijama pleha. Dakle u pitanju je duguljasti pleh i kore ćete seći prema njegovim dimenzijama. Na dnu pleha stavite jednu koru, pa preko nje kašiku do kašiku ipo smese i ponavljajte taj postupak dokle god imate materijala. Poslednju koru premažite smesom bez pršute, paprika i krastavčića. Prekrijte pitu folijom i pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata ili 35 minuta, zavisi od rerne do rerne. Kada primetite da je pita pečena, skinite foliju i ostaviti još 10ak minuta u rerni da se zapeče.
Isecite pitu tek kada se prohladi.
Prijatno.
Pročitaj još:
Raj za nepca direktno iz meksičke kuhinje: Ovo su umaci za naćose koji se za prste lepe!
Kada ukusi progovore: Naučite da kuvate italijanska jela i pričate jezik hrane koju spremate!
Uspešno ste se prijavili