E pa baš taj oblik znači da je u pitanju drugačija sorta ovog povrća. Ako niste znali, mala ili velika glavica, pa čak i onaj koji možete da kupite bez kore nisu uopšte namenjeni za istu svrhu.
Hajde sada da naučimo razliku:
„SLATKI“ CRNI LUK
Ovaj luk je idealan za prženje. Njega koristite ukoliko želite da pohujete luk u obliku prstena, za grilovanje povrća ili za „gratin“ tehniku kuvanja.
CRVENI LUK
Idealan da se jede sirov. Koristite ga u salatama, sendvičima, kada spremate gvakamole ili ga stavite u turšiju.
CRNI LUK BEZ KORE
Odličan za hrskave i jake energične obroke. Na primer ukoliko spremate neku salsu, sosove pune sirćeta i ljutih sastojaka, ili ako pržite nešto za šta je potrebno konstantno mešanje.
„ŽUTI“ CRNI LUK
Najbolji za kuvanje. Savšen za pečeno meso, kuvana jela sa mesom, supe, sosove…
VLAŠAC
Blaži i suptilniji. Najbolje se koristi u prelivima za salatu, jaja kaserole ili kao dekoracija određenom jelu!
Pročitaj još:
Prirodni antibiotik: Sedam razloga zašto bi trebalo da jedete beli luk svakodnevno
Volite da jedete mladi luk, ali vam smeta neprijatan zadah? Budite bez brige, evo kako to da rešite
Uz pomoć OVOG trika nikada više nećete zaplakati prilikom sečenja crnog luka!
Uspešno ste se prijavili