15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Specifičan ukus, poseban šmek, delikates – Kako jesti kozji sir i z...

Foto:Pexels

Specifičan ukus, poseban šmek, delikates – Kako jesti kozji sir i zašto je toliko zdrav?

Aska logo
Aska
28. oktobar 2023. 12:20
Ko imalo drži do sebe i zdravih životnih navika, već je naučio da i svojeručno proizvede svoj komadić kozjeg sira.
PODELI
F
T
G
P

Francuzi i Grci vekovima uživaju u tim ukusima, a danas kozji sir nutricionisti preporučuju svrstavajući ga u zdrave namirnice.

Od zaboravljenog do mejnstrim ukusa, kozji sirevi su u Srbiji prošli dug put. Kozarstvo je posle Drugog svetskog rata bilo čak i zakonom zabranjeno, pa su koze nestale iz staja i sa pašnjaka. Kod nas su ove životinje uvek bile simbol siromaštva, što se prenelo i na odnos prema kozjem mleku i njegovim prerađevinama, siru, kiselom mleku i jogurtu. Protekle decenije je proizvodnja kozjih sireva doživela pravi bum u svetu, pa i kod nas.

Foto: Pexels

Ukusi koji se slažu

U Evropi se uzgaja oko tri odsto ukupne svetske populacije koza, ali zbog savremenog pristupa, izvanrednih uslova ishrane, napredne tehnologije i veoma mlečnih rasa, taj mali procenat koza daje čak 17 odsto ukupne svetske proizvodnje kozjeg mleka.

Sirevi od kozjeg mleka imaju prepoznatljivu aromu i svež ukus. Mladi kozji sir je poseban zbog fine doze kiselosti i teksture. Najpoznatije vrste kozjih sireva potiču iz doline reke Loare. Fino se slažu s osvežavajućim, aromatičnim belim vinima, ali idu i uz ona slatkasta. Dobro idu uz jabuke, kruške, cveklu i reducirano jabukovo sirće. Zanimljivo je da se kozji sirevi često služe sa različitim džemovima, čatnijem i voćnim kompotima s alkoholom.

Mlade vrste kozjeg sira su pogodne za termičku obradu, kao i za fina, lagana predjela. Stariji, zreli kozji sirevi se poslužuju kao lagane zakuske s voćem. Ovi sirevi su sve popularniji i kod nas, pa mali proizvođači nude sireve s biberom, sušenim marelicama, smokvama, vinovim listom, različitim aromatičnim travama… Po čuvenju su se već izdvojila neka poljoprivredna domaćinstva koja proizvode kozji sir sa sremušem, čubrom u hrastovoj kori, sir sa plesnima, tartufima, što ih čini ekskluzivnim i poželjnim na probirljivom tržištu autentičnih specijaliteta.

Foto: Pexels

Triptofan, prirodni sedativ

Kozji sir ima visoku nutritivnu vrednost, lakše je probavljiv, ima manje kalorija i masnoće u odnosu na druge sireve, a bogat je proteinima, kalcijumom, ima riboflavina i vitamina B2. Obiluje i vlaknima koja ubrzavaju metabolizam i pomažu topljenje masti. Posebno se preporučuje u trudnoći, sportistima i osobama koje su izložene fizičkim naporima. Proteini iz proizvoda od kozjeg mleka se veoma dobro apsorbuju i direktno snabdevaju mišiće energijom i amino-kiselinama, čime obezbeđuju brz oporavak mišića posle treninga ili drugih napornih aktivnosti.

Preporučuje se kao zamena za meso, kao i u ishrani dece zbog obilja minerala, a naročito kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Kozji sir sadrži i triptofan, kiselinu poznatu kao prirodni sedativ. Ova supstanca stimuliše lučenje serotonina, čuvenog hormona sreće, pa umesto drugih stimulansa gricnite malo kozjeg sira. Poboljšaćete raspoloženje, utolićete glad, a nećete opteretiti organizam suvišnim mastima.

Mora se pomenuti i surutka, važan nusproizvod kod pripremanja sira. Dok najveći deo mlečnih masti i proteina kazeina ostaje u siru, najveći deo laktoze, kao i albumina i globulina ostaje u surutki. Kozja surutka sadrži 16 vrsta proteina, osam minerala, sedam vitamina, 23 esencijalne amino-kiseline, do 11 enzima i mnoge druge materije neophodne za zdravlje.

Da li ste znali?

Za kilogram kozjeg sira treba sedam do deset litara mleka, što je duplo više mleka nego za istu količinu kravljeg sira.

Vrednost

Koziji sir je veoma bogat izvor kalcijuma, magnezijuma i fosfora, te vlakana koja ubrzavaju metabolizam, zbog čega ga nutricionisti retko zaobilaze u zdravim dijetama. Snižava šećer i loš holesterol u krvi, a pritom sadrži za trećinu manje kalorija i nepoželjne masnoće od tipičnog kravljeg sira. Veoma je bogat proteinima i to onima koji se lako i brzo sagorevaju i mišiće direktno snabdevaju prekopotrebnom energijom i amino-kiselinama, te je preporučljiv kao možda i najbolja moguća supstitucija za meso.

10 načina da uživate u kozjem siru

1. Sirom napunite izdubljene polovine jabuka i začinite
2. Kombinujte ga s rukolom, karamelizovanim lukom, maslinovim uljem i paradajzom.
3. Na integralni hleb stavite avokado, jagode i kozji sir.
4. U zelenu salatu dodajte jabuke, kozji sir i pečene orahe.
5. Med i kozji sir daju sasvim nov ukus pudingu od hleba.
6. Novu dimenziju ukusa čizkejka dobićete ako kozjim sirom zamenite polovinu sira koji obično koristite.
7. Zrna grožđa obložite lopticom mladog kozjeg sira i uvaljajte u seckane orahe.
8. Krekere premažite mekim kozjim sirom i pospite borovnicama.
9. Komadiće sira marinirajte u maslinovom ulju sa ruzmarinom, bosiljkom, belim lukom ili čili papričicama.
10. Grilujte sir i poslužite s medom, susamom i balzamiko sirćetom.

Pročitaj još:

Mislili ste da je nemoguće? U Srbiji se proizvodi sir koji ne goji

Ovo je hedonizam: Počastite sebe sirom koji je zreo u vinu od suvog grožđa

Samo za prave gurmane: Kozji sir u maslinovom ulju

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Kozji sir, zdravlje
Strelac će se ludo i neočekivano zaljubiti, Vaga zbunjena i ne zna kako da reaguje
Em se menja sat noćas, em je 25 stepeni u oktobru: Kako da se prilagodite što bezbolnije?
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube