Salata od sardine
Potrebno je:
150 grama integralnog pirinča
2 konzerve sardine
10 kiselih krastavčiča
1 struk praziluka
250 grama posnog majoneza
1 kašičica senfa
So, biber
Najpre obarite pirinač u slanoj vodi i isperite ga u hladnoj vodi, pa ostavite da se malo ocedi. Praziluk i krastavčiće iseckajte na sitno, a sardine dobro ocedite i dodajte ih ostalim sastojcima. Na kraju dodajte senf, majonez i začine, pa sve sastojke dobro izmešajte. Držite salatu u frižideru pre serviranja.
Prolećna salata
Potrebno je:
3 veze rotkvica
300 mililitara posnog majoneza
Perca od 2 veze mladog crnog luka
1 kašika susama
So
Operite rotkvice, pa ih očistite i isecite na kolutiće da imate kasnije za dekoraciju, a ostatak iseckajte na sitne delove. Na suvom tiganju propecite susam i ubacite ga u rotkvice koje ste iseckali. Zatim, operite i iseckajte perca mladog luka i pomešajte ih sa susamom i rotkvicama, pa dodajte so po ukusu. Nakon toga, sve sastojke sjedinite majonezom, a ostatak majoneza prelijte preko salate i ukrasite kolutićima rotkvica koje ste odvojili na početku.
Morska salata
Potrebno je:
450 grama zamrznute mešavine morskih plodova
400 grama roze krompira
200 mililitara posnog majoneza
1 veza peršuna
1 struk mladog belog luka
Sok od 1 limuna
Malo maslinovog ulja
Malo ruzmarina
So, biber
Najpre odmrznite morske plodove, pa ih ocedite i propržite na maslinovom ulju. U to dodajte malo ruzmarina i polovinu od ukupne količine belog luka i dobro ga usitnite. Smanjite temperaturu na šporetu, pa dinstajte sve oko 10 minuta, uz postepeno dolivanje vode. Skinite šerpu sa šporeta i dodajte krompir pa dobro izmešajte sve i ubacite preostali deo belog luka. Na kraju, dodajte so, sok od limuna i još malo maslinovog ulja i sve još jednom dobro izmešajte. Pospite salatu iseckanim peršunom i ostavite je nekoliko sati u frižideru da se dobro ohladi.
Uspešno ste se prijavili