Kada dođe doček Nove godine i obeležavanje Božića, gotovo niko ne može da odoli svim đakonijama koje prosto mame sa bogatih trpeza. Veliki broj ljudi zbog toga što vole da isprobaju i predjelo i meso i sarme i slatkiše, unesu nekoliko hiljada kalorija u roku od nekoliko sati, a mnogi završe kod lekara zbog zdravstvenih tegoba. Još ako neko ode kod prijatelja na večeru, pod izgovorom „da se domaćini ne uvrede“, unesu prekomernu količinu hrane, ogromne kalorijske vrednosti i sa visokim sadržajem masti, pa u vrlo kratkom vremenskom periodu osoba može da pojede više od kilograma hrane, ne računajući vodu. Da ne biste najluđu noć proveli u ordinaciji lekara, budite umereni u izboru jela i pića.
Dobar provod ne podrazumeva i obilan obrok, naročito ne u kasnim večernjim satima, upozorava dr Jelena Gudelj Rakić, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, koja ističe da noću, ukoliko organe za varenje opteretimo većom količinom hrane i to posebno hranom koja se i inače dugo vari (kao što je na primer meso i proizvodi od mesa, posebno ukoliko su pripremljeni pohovanjem ili prženjem, salate sa dosta pavlake ili majoneza, ali i slatkiši, bezalkoholna gazirana i negazirana, kao i alkoholna pića), tada ceo proces varenja traje duže nego inače, što za posledicu ima javljanje osećaja prepunjenosti trbuha, nadimanja, nadutosti, gorušice, neretko i bolova u trbuhu, pojačanih gasova, ali i glavobolja, nepravilnog rada srca.
Stručnjaci naglašavaju da pritisak velike količine strane na dijafragmu može da izazove otežano disanje, osećaj gubljenja daha, a kod gojaznih i osoba sa već postojećim kardiovaskularnim oboljenjem, može dodatno da kompromituje prokrvljenost srčanog mišića, ili da izazove poremećaj srčanog ritma. Pritisak na organe u trbušnoj duplji može dovesti do bolova u trbuhu, nadutosti usled kompresije creva i otoka koji se javlja zbog zastoja u venskoj cirkulaciji. Ovaj mehanički pritisak usled velike količine hrane i tečnosti u organima za varenje dodatno biva uvećan sedećim položajem za prazničnim stolom.
Zato kada sednete za prazničnu trpezu – vodite računa šta stavljate u tanjir. Umesto raznih suhomesnatih proizvoda, možete da stavite dva do tri kolutića pilećih ili ćurećih prsa. Umesto brda raznih slanih salata, bogatih majonezom i pavlakom, odaberite onu koji najviše volite i to samo jednu kašiku, koja ima 126 kalorija. Glavno jelo treba započeti salatom i dodati jedan tanjir čorbe, a kasnije se može pojesti i parče mesa. Ako možete, zaobiđite sarme, jer jedna ima oko 350 kalorija, a umesto pet parčeta torti odlučite se za jedno jer ono donosi dodatnih 550 kalorija. Ne preterujte ni sa sokovima i alhokolnim pićima jer ispijanjem nekoliko čaša možete da dogurate do 1.000 kalorija.

Foto: Profimedia
Mali saveti za pravilnu ishranu posle praznika dr Jelene Gudelj Rakić, načelnice Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”:
– Organizujte obroke u skladu sa vašim obavezama u toku dana. Potrudite se da jedete u pravilnim vremenskim razmacima, kako između dva obroka ne bi prošlo više od 4 sata.
– Doručkujte! Umesto peciva i lisnatog testa za doručak pojedite musli sa jogurtom ili voće. Veoma je važan unos hrane u jutarnjim satima jer time obezbeđujemo energiju i potrebne hranljive materije za dobar početak dana.
– Užinajte! Ne dozvolite da od doručka do ručka ne pojedete ništa čak iako ne osećate veliku glad. Umesto peciva, grickalica ili slatkiša izaberite voće, jogurt sa dodatkom voća ili salatu začinjenu limunovim sokom i maslinovim uljem!
– Pauzu iskoristite da prošetate do obližnjeg parka. Trudite se da bar pola sata svakoga dana provedete u šetnji na svežem vazduhu.
– Ručak počnite supom od povrća ili čorbom od žitarica koje ponekada mogu da budu i kompletan obrok! Trudite se da se u tanjiru nađu različite vrste povrća, posna mesa, dosta salate…
– Popodnevna užina može da bude voće ili neki slatkiš. Umesto torti i kolača izaberite pitu od jabuka na primer!
– Večerajte do 20 časova – činija salate ili šolja jogurta ili sendvič sa belim sirom i povrćem odlična su kombinacija za večernji obrok.
– Uzimajte dovoljno tečnosti u toku dana – bar 6 do 8 čaša vode! Ne zaboravite da smo često žedni onda kada mislimo da smo gladni. Ne zalivajte svaki zalogaj hrane vodom – to usporava i otežava proces varenja.
– Ograničite unos kafe i crnih čajeva na jednu šoljicu dnevno! Kada su u pitanju sokovi prednost imaju sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, dok se ne savetuje upotreba bezalkoholnih gaziranih i negaziranih napitaka.
– Ne zaboravite da savet o promenama navika u ishrani i eventualnom korišćenju dodataka ishrani potražite od svog lekara! U planiranju ishrane individualan pristup je jedini pravi pristup za poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja.
Uspešno ste se prijavili