Podvarak
Potrebno je:
2 glavice kiselog kupusa
6 glavica crnog luka
1 struk praziluka (prasa),
2 šargarepe, lorber,
1/4 posnog margarina,
so, biber
mlevena paprika.
Priprema:
Kupus iseći na kocke i dobro ga oprati. Na ulju ispržiti crni luk isečen na listiće, dodati praziluk i jos malo pržiti. Zatim dodati kupus I šargarepu isečenu na kolutiće. Sve dobro izmešati i skloniti sa vatre. Dodati posni margarin, so, biber, nekoliko listova lorbera, mlevenu papriku i sve izmešati i sipati u tepsiju ili šerpu i staviti na 250 stepeni u rernu oko 1 sat.
Pekarski krompir sa šampinjonima

Foto: Envato
Potrebno je:
Glavica luka
300 gram šampinjona
700 grama krompira
Malo sveže ili smrznute paprike
30 grama margarina
tucana slatka paprika, so, ulje
Priprema:
Naseckati glavicu luka i prodinstati na malo ulja, dodati šampinjone isečene na listiće, kašičicu soli i nastaviti sa prženjem dok voda ne uvri. Po želji dodati malo paprike.
Krompir naseći na listove i sjediniti sa lukom i šampinjonima. Dodati malo sveže ili smrznute paprike, margarin, oko 3 decilitara vode i zapeći u rerni dok krompir ne porumeni.
Posni prebranac

Foto: Envato
Potrebno je:
Pasulj, oko pola kg ili po želji
5-6 glavica crnog luka
4-5 strukova praziluka
2 šargarepe
2 sveže paprike, može i iz zamrzivača
so, biber, miks začina, malo belog luka, po želji lorber, peršun
Priprema:
Pasulj skuvati i ocediti ga. Luk i praziluk iseckati pa ih propržiti. Dodati seckanu mrkvu na kolutove, posoliti i dodati začine po želji. Pasulj takođe posoliti po želji. U zemljani pekač naliti malo ulja, pa staviti red pasulja, red prženog luka i praziluka, pa opet pasulj, pa luk, pa pasulj i po vrhu staviti rezane paprike. Možete da dodate i malo luka vlašca. Preliti sa jos malo ulja i staviti u rernu još nekih 15-20 minuta.
Pročitaj još:
Neka vaša posna trpeza bude najukusnija: Tri sjajna recepta za posne salate
Posna hrono kuhinja Ane Ćubele: Ovo su namirnice koje najbolje zamenjuju meso!
Posna ili mrsna, odaberite sami: Najlepše poslastice sa šlagom
Uspešno ste se prijavili