15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Naučite kada se koristi oštro, a kada meko pšenično brašno i koja je r...

Foto:pixabay

Naučite kada se koristi oštro, a kada meko pšenično brašno i koja je razlika između njih

Aska logo
portal_admin
29. oktobar 2024. 08:15
Prije svega, treba napomenuti da je ključna razlika u krupnoći zrnaca glatkog i oštrog pšeničnog brašna, a upravo to čini razliku u teksturi prilikom pečenja.
PODELI
F
T
G
P

Sigurno ste u nekom receptu za poslastice ili peciva naišli na napomenu da treba koristiti isključivo glatko ili oštro brašno ii zapitali se – u čemu je zapravo razlika i možete li da napravite značajnu grešku ako upotrebite ono koje se ne preporučuje?

I oštro i glatko brašno dobijaju se finim mlevenjem pšenice, ali iako tek tada postaju idealni za pečenje, upravo ovim postupkom gube većinu vitamina i minerala.

Takođe, prilikom obrade dolazi do gubitka proteina pa će oštrom brašnu ostati 11-15 odsto proteina, a glatkom 5-9 procenata.

Foto: Pixabay

Istovremeno, to znači da će ono oštro razviti veću količinu glutena prilikom obrade, pa je baš iz tog razloga poželjnije za korišćenje prilikom izrade ‘težih’ tekstura poput njoki, biskvita ili mafina, dok će glatko brašno bolje poslužiti za laganije teksture kakve sadrže lisnato testo, keks ili peciva.

Za početak, uvek možete da igrate na sigurno stavljanjem pola količine glatkog pšeničnog brašna i pola oštrog jer ovim odnosom nikad ne možete da pogrešite.

Ali, oni koji žele da budu precizni i nalik profesionalnim poslastičarima, treba da slede određena pravila u korišćenju ove dve vrste brašna.

Ustaljeno je pravilo da se glatko brašno koristi za:

Foto: Pixabay
  • hleb
  • lisnato testo
  • dizano testo
  • peciva
  • savijače
  • krofne
  • testeninu

Oštro brašno upotrebljavamo za:

Foto: Pexels
  • mafine
  • keks
  • palačinke
  • biskvite
  • uštipke
  • prhke kolače
  • njoke
  • zgrušavanje umaka
  • pohovanje

Iako na tržištu postoje zdraviji tipovi brašna, poput speltinog ili heljdinog, pšenično je i dalje prvi izbor u kuhinji jer svojim karakteristikama garantuje pogođenu teksturu i ukus konačnog proizvoda.

Praćenjem saveta o upotrebi glatkog i oštrog brašna povećaćete šanse za uspeh svog peciva ili poslastice, ali imajte na umu to da ne možete da napravite kardinalnu grešku i korišćenjem drugačije vrste od one koja je istaknuta u receptu.

Pročitaj još:

Ovako se čuva brašno: Jedan trik će ga zaštiti od larvi i moljaca
Iznenadićete se: Kako sve može da se koristi BRAŠNO, a nema veze sa kuvanjem
Zašto se kaže „smeje se kao lud na brašno“ i šta znači?

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
brašno, meko brašno, oštro brašno
10 uzroka bola tokom i nakon intimnih odnosa – i šta učiniti u vezi sa tim
Što vam je OVAJ DEO TELA topliji zimi, to su manje šanse da se prehladite – potvrdila medicina
24. jun 2025.portal_admin

Nisam superžena i to je moja supermoć!

24. jun 2025.portal_admin

Kako izgleda oporavak nakon operacije kuka, zahvata koji je imao i Vlade Divac

24. jun 2025.Vanja Vidić

Pravile smo vegansku pastu sa šampinjonima i kada probate naš recept tražićete repete

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

24. jun 2025.portal_admin
Nisam superžena i to je moja supermoć!
24. jun 2025.portal_admin
Kako izgleda oporavak nakon operacije kuka, zahvata koji je imao i Vlade Divac
24. jun 2025.Vanja Vidić
Pravile smo vegansku pastu sa šampinjonima i kada probate naš recept tražićete repete
24. jun 2025.portal_admin
Biti tata danas: Kako pravilno odgajati sinove u vremenu novih muških vrednosti
24. jun 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakovi, danas se emocije ne kriju već dele!

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube