Potrebno je:
- svinjsko meso – plećka ili vrat (koliko parče će biti sami odaberite)
- nekoliko čenova belog luka
- suvi začini (ruzmarin je obavezan, ostalo po ukusu)
- so
- ulje
- pivo (po želji)
Priprema:
Parče mesa špikujte sa svih strana (to znači da ga malo probušite i u toj rupi ubacite čen belog luka i malo soli). Zatim ga dobro usolite (da napravite kao piling na mesu) i onda pospite suve začine. Mi smo stavile: peršun, bosiljak, majčinu dušicu, vlašac, ruzmarin (ovaj deo nije obavezan, ali svakako da daje na ukusu). Prelijete uljem i sve dobro umešate, kao da masirate meso.
Ostavite da meso malo odmori, da upije sve arome. Ne mora dugo. Zatim poklopite pekač ili pleh i ubacite ga u rerni na najjače. Kada se rerna ugreje, sačekate još 10ak minuta pa onda smanjite na 180 stepeni i pustite ga tako da se peče oko sat/sat i po vremena.
Onda ga izvadite i prelijte pivom, pa nastavite sa pečenjem. Od prilike 2-3 kilograma se peku oko 2 sata. Naravno kada proverite i vidite da je skoro gotovo dodajte i krompir ako želite. Njemu ne treba više od pola sata.
Prijatno i javite kako vam je ispalo.
Pročitaj još:
Uspešno ste se prijavili