Samo u jednom danu možete na raznim domaćim i svetskim portalima da pročitate da je mleko osnovna životna namirnica i da bi trebalo da bude uvršteno u svakodnevne obroke. U isto vreme naći ćete i podatak da je ono štetno i da bi trebalo da zaboravimo na to da postoji. Nameće se pitanje i kvaliteta ove osnovne namirnice, pa se u marketima sve češće kupci okreću organskom mleku ili nekoj posebnoj vrsti istog.
Kako bismo saznali pravu istinu o ovoj namirnici razgovarali smo sa nutricionistom Marijom Prčić koja će razbiti sve predrasude na ovu temu. Kako ona navodi, mleko ne treba da se izbaci iz upotrebe.

Foto: Pixabay
– Preporuke za unos mleka i mlečnih proizvoda se kreću od dve do tri porcije. Porcije su na primer čaša mleka od 240 ml, isto toliko jogurta, 45 g čeder sira ili mocarele, pola šolje rikota sira. Stoga kombinujte porcije prema uzrastu i zdravstvenom stanju. Ako imate problema sa holesterolom i unutar porodične istorije bolesti provlače se tegobe sa srcem, krvnim sudovima ili visokim krvnim pritiskom, pokušajte da zaobiđete punomasne mlečne proizvode. Nema potrebe da idete na nula odsto mlečne masti, ali nađite sredinu – savetuje Prčićeva.
Dakle, ukoliko volite mleko pijte ga u ograničenim količinama. Ipak, pošto se poslednjih godina sve češće javlja alergija ili na protein mleka – kazein ili na šećer mleka – laktozu, stavlja se veliki znak pitanja iznad upotrebe ovog proizvoda.
– Ukoliko se javi alergija na kazein ili laktozu isključivanje mleka i mlečnih proizvoda je indikovano. Tada se traže namirnice komplemetarne u sadržaju kalcijuma, vitamina D, vitamina A, proteina kako bi nadomestili ovaj nedostatak u ishrani. Alergiju treba da utvrdi lekar na osnovu parametara iz krvne slike, odnosno određene grupe imunoglobulina. Potom lekar predlaže ishranu u kojoj nema ili kazeina ili laktoze ili i jednog i drugog. Zatim se pacijent javlja nutricionisti dijetetičaru koji treba da ga edukuje oko prilagođavanja indikovane ishrane svom stilu života. Potrebno je vreme i strpljenje jer je mleko dodato skoro svim upakovanim, industrijskim namirnicama, ako čitamo deklaraciju ima ga u tragovima. Ti „tragovi“ mleka mogu izazvati ozbiljne probleme osobama koje su alergične – objašnjava nutricionista.

Foto: Pixabay
Odrasli alergični ili intolerantni na neke od frakcija mleka imaju naviku da kupuju biljne zamene za mleko. U tim situacijama treba da budu obazrivi i da detaljno čitaju deklaraciju.
– Proizvođači umeju da ih drže u zabludi. Teško je naći kvalitetno biljno mleko, jer skoro sva na našem trištu sadrže previše šećera. Uzeću primer mleka od badema. Badem je prirodan izvor proteina i masti, a ne ugljenih hidrata. Kako onda mleko ima toliko ugljenih hidrata? Dodati su šećeri radi privlačenja kupaca boljim, punijim ukusom. Ako ovo znate onda se opredelite za kućnu pripremu biljnih mleka – zaključuje Prčićeva.
Pročitaj još:
Istraživale smo da li je zdravo popiti JOGURT ujutru, iznenadiće vas odgovor stručnjaka!
Za ljubitelje PISTAĆA: Napravite zdravo mleko koje će preporoditi vaš organizam!
Uspešno ste se prijavili