Striglo je vreme mušmula! O ovoj ukusnoj voćki se sve manje govori, a ona je toliko zdrava, pre svega za probavni sistem, ima nisku kalorijsku vrednost i između ostalog vrlo je bogata vitaminom C da bi morala da bude obavezno u ishrani, budući da je odlična i za imunitet.

Mušmule su dobar izvor vitamina C, koji je snažan antioksidans i pomaže u jačanju imunološkog sistema, održavanju zdrave kože i podržava apsorpciju gvožđa iz hrane. Takođe sadrže druge vitamine, kao što su vitamin K, vitamin A i neki vitamini B grupe. Osim vitamina C, mušmule sadrže antioksidanse poput flavonoida i antocijana koji štite ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti.
Sadrže dijetalna vlakna koja su važna za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u održavanju redovnog varenja, regulaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Mušmule su relativno niskokalorijske voćke, što ih čini dobrom opcijom za osobe koje vode računa šta jednu. One takođe sadrže minerale poput kalijuma i gvožđa, koji su važni za ravnotežu elektrolita i zdravlje krvi.
Kroz svoj antioksidativni i vlaknasti sadržaj, mušmule mogu doprineti smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju opšteg kardiovaskularnog zdravlja.
PROČITAJTE JOŠ:
Voće obožavano u Srbiji je prava riznica zdravlja: Sada je idealno vreme da jedete šljive!
Jesen stiže, bundevo moja! Evo zašto bi trebalo da jedete svaki dan ovu ČUDNU biljku
Uspešno ste se prijavili