Međutim! Cimet se može imati široku upotrebu u domaćinstvu, kako u održavanju higijene kuće, do rešavanja problema sa bubama i ostalim napastima od insekata.

Evo širokih namena ovog začina:
Kao sredstvo za čišćenje
Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, cimet se može koristiti kao prirodno sredstvo za čišćenje. Možete napraviti pastu za čišćenje kombinovanjem cimeta, sode bikarbone i vode. Ova pasta je odlična za čišćenje radnih površina, sudopera i drugih površina u kući.

Uklanjanje buđi uz pomoć cimeta
Cimet je takođe koristan u borbi protiv buđi. Možete uzeti nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta i pomešati ga s vodom. Ovu smesu možete naneti na mesta gde se nalazi buđ. Međutim, budite oprezni, posebno ako se radi o većim površinama zahvaćenim buđi, jer u tim slučajevima može biti potrebno pozvati profesionalce za potpuno uklanjanje buđi.

Zaštita sobnih biljaka
Kućne biljke često privlače komarce i druge insekte, što može biti iritantno. Da biste se rešili ovih napasnika, možete jednostavno dodati cimet u saksiju sa biljkama. Cimet ima antibakterijska svojstva koja pomažu zaštititi vaše sobne biljke, istovremeno sprečavajući razvoj gljivica koje su često hrana za larve komaraca.
Prirodni osveživač prostora
Ako volite miris cimeta, možete ga iskoristiti kao prirodni osveživač prostora. Samo stavite nekoliko štapića cimeta, koricu narandže, nekoliko karanfilića i malo vode u lonac. Zatim kuvajte tu smesu na laganoj vatri kako biste napravili prirodni osveživač vazduha koji će uneti divne jesenje mirise u vaš dom.
Oterajte insekte
Insekti ne podnose miris cimeta, pa ga možete koristiti kao prirodan način da ih oterate iz vašeg doma. Postavljanjem cimeta blizu prozora, vrata i drugih otvora možete sprečiti ulazak insekata i održati svoj dom slobodnim od nepoželjnih gostiju.
PROČITAJTE JOŠ:
Začini koji se u sve mešaju: Ove biljke ne morate da koristite samo za jela već i u službi lepote!
Cimet – topli začin za hladne dane
Neka sve miriše na BOSILJAK: Evo na koji način možete da gajite u stanu ovo začinsko bilje!
Uspešno ste se prijavili