Ova poslastica je poznata u Engleskoj, pa se njen ukus postepeno širio kako Evropom tako i na drugim kontinentima. Sada i u Americi imamo razne varijacije ove torte, kako čiž kejk od limuna, tako i razni mafini istog ukusa. Kod nas polako ulazi na velika vrata, bojažljivo, ali tu je.
Ko je jednom napravi ne odustaje tako lako od ove limun torte.
Rasčistite kuhinju, napravite mesta za ovu poslasticu, prikupite sastojke i počnite.
Potrebno je:
Smesa:
Pola kesice praška za pecivo
200 grama kisele pavlake
Kesica vanilin šećera
100 ml retkog jogurta
200 grama brašna
100 grama šećera
Kora od limuna
150 ml ulja

Foto: Profimedia
Preliv za smesu:
Kašika šećera/meda
1 limun
voda
Krem:
360 g gustog jogurta
4 kesice vanilin šećera
500 ml slatke pavlake
Šlag miks/šlag fiks
2 limuna
Priprema:

Foto: Profimedia
Za početak stavite u vanglu brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte sve ostale sastojke i umutite ih mikserom. Izlijte u željeni kalup koji ćete obložiti papirom za pečenje. Mi preporučujemo okrugli kalup prečnika oko 24 centimetara. Tu podlogu pecite na 170 stepeni oko 30 minuta. Kada se ispeče, pustite je da se ohladi pa je izvadite iz kalupa.
Dalje, od takve smese napravite dve. Presecite tako da dobijete dve kore i onu na koju se uhvatila korica od pečenja stavite opet u kalup.
Sada na red dolazi preliv. Nacedite limun, dodajte šećer ili med (po izboru) i onoliko vode koliko je potrebno da bi taj preliv imao 100 ml. Takvu tečnost prokuvajte i polovinom prelijte koru koja vam je u kalupu. Nek se natopi.
Što se tiče krema, izmiksajte slatku pavlaku, vanilin šećer i šlak fiks. Potom, dodajte jogurt i na kraju limunov sok. Sve to dobro sjedinite i stavite preko kore koja vam se nalazi u kalupu, zatim to prekrijte drugom, preostalom korom.
Gornji deo dekorišite šlagom i iseckanom korom limuna.
Vaša torta pre posluženja treba da odstoji u frižideru oko pola sata ili sat.
Prijatno.
Pročitaj još:
Probala sam tufahije bez JABUKA i odmah tražila recept kuvaru! Probajte i vi ovaj bosanski desert
Bilo da ih jedete u vidu bombona ili preliva, napravite KARAMELE po svom ukusu i to SAMI!
Kremasta prolećna poslastica: Kokosova torta kao simbol pravog uživanja!
Uspešno ste se prijavili