15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Starinski dezert se vratio na velika vrata: Napravite i vi MEDOVIK, tortu o...

Starinski dezert se vratio na velika vrata: Napravite i vi MEDOVIK, tortu o kojoj svi pričaju

Aska logo
Aska
4. novembar 2023. 11:50
U poslednjih nekoliko meseci ova poslastica je apsolutna zvezda svake trpeze!
PODELI
F
T
G
P

Medovik se naziva i Ruska torta, a recept za nju je star nekoliko stotina godina i pripremao se na carskom dvoru. Kako kaže predanje, supruga cara Aleksandra I, Elizabeta Aleksandrovna, nije podnosila med, koji je zbog nje bio i zabranjen. Ali dovitljivi kuvar se dosetio kako da savršeno ubaci med u tortu bez da se oseća jako i tako je nastalo medovik, čiji prevod znači „medeni“. Treba li da napominjemo da je postao omiljeno jelo carice?

YouTube/bebepiskota

Evo ga recept za ovu divnu poslasticu. Pre nego što počnete sa pripremom, želimo da vam naglasimo da medovik ne dopušta improvizaciju i da se morate pažljivo držati svakog koraka.

Sastojci:

Za testo:

  • 4 šolje brašna
  • 4 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja meda
  • 1/2 šolje putera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Prstohvat soli

Za fil:

  • 500g kisele pavlake
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 200g maslaca
  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

Prvo pripremite testo.

U većoj posudi pomešajte šećer i jaja, i mutite dok smesa ne postane svetla i penasta.

Dodajte med i rastopljeni puter, pa dobro promešajte.

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mešajući dok ne dobijete glatko testo.

Podelite testo na osam jednakih delova i oblikujte ih u lopte. Pokrijte ih prozirnom folijom i ostavite da odmore 30 minuta.

Zagrejte rernu na 180°C.

Na pobrašnjenoj površini razvijte svaku lopticu testa u tanki krug. Svaki krug treba biti jednake veličine i debljine.

Pecite svaki krug u prethodno zagrejanoj rerni 5-7 minuta, ili dok testo ne postane zlatno smeđe. Pazite da ne prepečete krugove.

Za fil

Mutite maslac dok ne postane kremast.

Dodajte kiselu pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer, pa dobro izmešajte dok ne dobijete glatku kremu.

Slaganje torte

Na tanjir za tortu stavite prvi krug medenjaka i premažite ga filom.

Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve krugove. Poslednji krug medenjaka ne treba premazivati filom.

Pokrijte tortu prozirnom folijom i ostavite je da se stegne preko noći u frižideru.

Pre serviranja, možete po želji ukrasiti tortu komadićima medenjaka ili orasima.

Uživajte u ovoj divnoj torti!

PROČITAJTE JOŠ:

Filmska priča sa slatkim krajem: Ko je Vasa po kojem je poslastica detinjstva, „Vasina torta“ dobila ime?
Miks kiselog, slatkog i kremastog: Torta od limuna za svačiji ukus!
Čokoladna posna torta koja budi sva čula

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Med, medovik, Recept, ruska torta, Torta
Ana i Švajni prave rusvaj po Beogradu: Ona lomi tanjire, on bio najveseliji
Nevoljni ste i tužni otkada ranije pada mrak i tmurno je? OVAKO popravite raspoloženje!
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube