Ovo voće čuva zdravlje srca i pomaže u sprečavanju dijabetesa tipa 2. Dobro je sačuvati i koru koja se dodaje čajevima, ali samo ako je neprskana.
Ukusne i mirisne mandarine tokom jeseni trebalo bi jesti u što većim količinama. Ovo sočno voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžuje osećaj sitosti preporučuje se i onima koji žele da se reše suvišnih kilograma.
Pektin u mandarini sprječava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi. Njeni sastojci, vitamin C i vitamini grupe B, minerali, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum, pozitivno deluju na zdravlje mozga poboljšavajući njegove funkcije što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji.

Foto: Pixabay
Razgradnjom beta-karotena iz mandarine sintetiše se vitamin A koji je zaslužan za baršunastu kožu. Mandarina će vam pomoći i da očuvate mladoliki izgled kože – zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa štiti od slobodnih radikala.
Novija istraživanja takođe pokazuju da mandarine sadrže supstancu nobletin koja pomaže u borbi protiv gojaznosti, čuva zdravlje arterija i štiti od dijabetesa tipa 2. Čak ni koru mandarine ne bi trebalo da bacate jer je bogata lekovitim eteričnim uljima.
Naravno, trebalo bi koristiti samo koru organski uzgojenih, neprskanih plodova.
Pročitaj još:
Voće i povrće oporavljaju organ na koji liče: Pronađite idealnu kombinaciju za sebe!
Vreme je za pomorandže! Ovo su razlozi zbog kojih bi trebalo svakodnevno da ih jedete!
Doručak, ručak i večera u tegli: Osim što je sada „moderno“, idealno je i za transport hrane
Uspešno ste se prijavili