Testo se vrlo jednostavno priprema. Pripremi se danas, stavi u kesu i čuva u frižideru, a zatim se tokom cele naredne nedelje koristi za pravljenje različitih peciva prema želji, kao što su kiflice, pogačice, hlepčići, mekike za doručak, kroasani, kajzerice ili čak testo za picu.
Sastojci:
- 500 ml toplog mleka
- 30 g svežeg ili 12 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika brašna
- 400 ml jogurta
- 2 žumanca
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kg i 300 g brašna
Priprema:
U posudu izmrvite kvasac, dodajte šećer, malo brašna, pa prelijte toplim mlekom. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
Brašno pomešajte sa solju, pa sipajte razmućena žumanca, jogurt, ulje i nadošli kvasac. Zamesite glatko testo, treba da bude malo lepljivo.
Ukoliko želite nešto odmah da napravite ostavite testo na toplom pokriveno kuhinjskom krpom da narasta jedno 45 minuta.
A ukoliko želite da ga odložite u frižider testo oblikujte u loptu, premažite sa svih strana uljem, takođe premažite i najlon kesu, pa ga stavite u frižider, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći. Potom uzimajte koliko vam je potrebno.
PROČITAJTE JOŠ:
Recept: Zdrav hleb od tri vrste brašna koji krcka pod zubima i može da se jede nekoliko dana
Evo zašto bi trebalo jesti PIHTIJE! Ili ih baš volite ili ne možete da ih smislite, ali dobre su za vas!
Konkurencija je teška, ali ovu tortu svako voli: Recept za savršenu puslicu!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:24sedam