Da, da, bake i mame jesu znale najbolje. Pileća supa je tradicionalni lek koji je spasao generacije i generacije od prehlade.
Evo zašto i kako supa pomaže.
Jedan od važnih aspekata lečenja prehlade je održavanje adekvatne hidratacije. Supa, kao tečna hrana, pomaže u nadoknadi izgubljene tečnosti zbog povećane proizvodnje sluzi i groznice.

Topla supa može da pomogne u olakšavanju zapušenog nosa, jer para iz supice može pomoći da se otvore disajni putevi. Takođe, topla tečnost ima umirujući efekat na bol u grlu. Pileća supa sadrži hranljive sastojke kao što su proteini, vitamini, minerali i elektroliti, koji mogu podržati imunološki sistem i pomoći telu da se izbori s infekcijom.
Takođe sadrži i sastojke poput cinka i aminokiselina koji se povezuju sa smanjenjem upale, što može ublažiti simptome prehlade. ne smemo zaboraviti ni psihički momenat, a to je da topla supica pruža utehu i olakšanje kada se osećate bolesno.
Hajde sad da se bacimo na kuvanje.
Sastojci:
– pileće grudi ili batak i karabatak
– 1 šargarepa, iseckana na kolutove
– 1 luk, iseckan na kolutove
– 2-3 čena belog luka, sitno iseckana
– 2-3 stabljike celera, iseckane
– 1 krompir, isečen na kolutove
– So i biber po ukusu
– Rezanci za supu
– Svež peršun
Priprema:
Stavite pileće meso, iseckanu šargarepu, luk, beli luk, celer i krompir u veliki lonac sa vodom.
Dodajte dovoljno vode da prekrije sve sastojke. Dodajte so i biber po ukusu.
Stavite lonac na srednju vatru i dovedite tečnost do ključanja.
Smanjite vatru na minimum, prekrijte lonac i ostavite da se kuva 30-45 minuta, ili dok meso ne postane mekano i povrće ne omekša.
Kad je supa gotova, izvadite pileće meso i izdvojite ga od kostiju. Iseckajte meso na manje komade i vratite ga nazad u supu. Dodajte rezance po ukusu, i iseckan peršun.
PROČITAJTE JOŠ:
Jesen stiže, bundevo moja! Evo zašto bi trebalo da jedete svaki dan ovu ČUDNU biljku
Početnik u kuhinji? Bez brige, ovi trikovi će vam pomoći i olakšati kuvanje
Rezanci dugački i po nekoliko metara: Ovako izgleda postupak pravljenja nudli pre nego što dođu u tanjir!
Uspešno ste se prijavili