Koliko puta vam se jede neka fina pita, ali vam je proces spremanja predugačak ili ima mnogo kalorija?
Evo sjajne ideje za vas koja je pre svega zdrava.
Serijal sjajnih recepata naše domaćice Ljiljane Vujović se nastavlja, a ovoga puta pogledajte recept za ukusnu i zdravu pitu od blitve i heljde:
Heljopita (uvijuša):
Potrebno je:
Sveže kore od heljde
Jedna veza blitve
400 ili 500 grama sira
tri jaja
100 mililitara ulja
100 mililitara kisele vode
malo slatkog mleka
50 grama margarina
Priprema:
Dobro oprati blitvu, očistiti od korena i iseckati. Dodati izgnječen sir i tri jaja i sve dobro promešati. So dodati po potrebi.
U jednu šolju nasuti ulje, a u drugu kiselu vodu. Na mlaku ringlu staviti džezvu sa malo mleka i dodati margarin da se istopi. Tepsiju obložiti pek papirom.
Prebrojte kore (da znate koliko nadeva možete da utrošite za jedno uvijanje kora). Najbolje je da korisitite tri kore za jedno uvijanje.
Raširiti prvu koru, zaliti je sa dve kašike ulja i dve kašike kisele vode. Prekriti je drugom korom i dodati ulje i kiselu vodu, pa onda na treću dodati ulje, kiselu vodu i nadev. Kašikom rasporediti po ivici kora, uviti ih i staviti u tepsiju. Ponavljati sve dok ne potrošite kore i nadev.
Složenu pitu premazati toplom mešavinom margarina i mleka kako bi kore bile hrskave.
Peći 25 minuta na 250 stepeni, a onda smanjiti na 200 stepeni i peći još 15 minuta.
Vrelu pitu malo poprskati hladnom vodom. pokriti krpom i ostaviti da se prohladi.
Prijatno!!
Uspešno ste se prijavili