Za početak priče o đumbiru upoznaćemo vas sa njegovim geografskim poreklom i osnovnim karakteristikama.
Đumbir je tropska začinska biljka, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podseća na trsku. Cvetovi su bele, žute ili roze boje, zavisno od vrste.
Aroma korena je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež.
Svež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dve različite biljke.
U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svež koren kao Sheng-Jiang.
Svež koren se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni koren, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd.
U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomešan.
Njegova lekovita svojstva su brojna.
Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, a delotvoran je lek protiv migrene i gripa.
Đumbir poboljšava pamćenje, deluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti, umora i podiže energiju u organizmu.
Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka u organizmu.
On je snažan antioksidans koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.
Đumbir nema nikakvo štetno delovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5 grama dnevno.
Pročitaj još:
Zdravlje i osveženje u jednom: Napravite detoks vodu od voća po vašem izboru
Domaćice u Srbiji retko spremaju BATAT: Ovo su razlozi za češće konzumiranje slatkog krompira
Uspešno ste se prijavili