Kurkuma (Curcuma longa) je tropska biljka koja se u Indiji, Pakistanu i Kini vekovima koristi kao začin (ona je osnovni sastojak karija), ali i kao moćan lek za regulisanje rada jetre, normalizaciju varenja i smanjenje upalnih procesa koji se javljaju kod artiritisa.

Foto: Profimedia
Rizom kurkume sadrži mnogobrojne kurkuminoide (oko 5% od kojih je najznačajniji kurkumin) koji mu daju predivnu zlatno narandžastu boju. Kod nas kurkuma se može nabaviti u obliku suvog praška koji se prodaje kao začin. Ako već niste, kurkumu obavezno počnite da koristite u svojoj kuhinji. Odlično se slaže uz jela od pirinča, kromipra i mesa, a pored divne boje koju će im dati, ovaj začin regulisaće dispepsiju i loše varenje.
Kurkuma ili tumerik štiti jetru i posebno se preporučuje osobama koje pate od ciroze, hepatitisa i masne jetre. Najbolji rezultati postižu se kada se kurkuma kombinuje sa gujinom travom, pitomom nanom i artičokom. Kurkuma podstiče lučenje žuči, pa oni koji pate od poremećaja rada žučne kese izazvanih blokiranjem žučnih kanala treba da je izbegavaju. Pošto razređuje krv, preporučuje se osobama koja pate od zapušenih krvnih sudova, ali oni koji već uzimaju lekove za razređivanje krvi treba da kurkumu koriste sa oprezom. Ova biljka se tradicionalno koristi za sprečavanje srčanog udara.
Naučnici iz Pakistana utvrdili su da deluje snažno protivupalno , pa je posebno korisna za ljude koji pate od ekcema, psorijaze, artritisa i reumatizma. Isto istraživanje pokazalo je da kurkuma daje dobre rezultate u borbi protiv gljivičnih infekcija.

Foto: Profimedia
Pošto se kurkuminoidi i etarsko ulje tumerika slabo rastvaraju u vodi, čaj od kurkume se retko koristi. Bolji efekti postižu se tinkturom, kapuslama ili “zlatnim mlekom” tradicionalnim istočnjačkim napitkom koji se vekovima koristi u lečenju.
Za više informacija o zdravlju iz prirode posetite sajt www.snagabilja.rs
Uspešno ste se prijavili