Na popularnoj mreži TikTok jedan od najgledanijih video snimaka upravo je trik kako da ogulite jaje u 10 sekundi i da ne morate da brinete da će ljuspa da se lepi za belance.
A trik je nikad jednostavniji. Skuvajte jaje, stavite ga nekoliko sekundi da se ohladi, a zatim ga ubacite u šolju. šolju dobro protresite i gotovo – ljuska će skoro pa sama da padne.
@rujinakhaled Perfectly peeled boiled eggs 🥚 ##lifehack ##stitch ##fy ##foodtiktok
Ono što je takođe „noćna mora“ mnogima jeste koliko dugo treba da se kuvaju jaja pa da dobiju željenu strukturu. Bitno je da gledate na sat kada ih stavite da se kuvaju i u odnosu na to kakva želite, isključite kada dođe vreme. Nemojte ih nakon isteka vremena ostavljati u vrelu vodu jer ih ona dodatno kuva iako nisu na ringli.

Foto: Facebook printscreen
Da li je dobro jeste jaja svakog dana?
Jedno jaje ima samo 75 kalorija, ali 7 grama visokokvalitetnog proteina, koji se nalazi u žumancetu (16,7 odsto) i u belancu (11,4 odsto). Jaja su bogata vitaminom A koji u saradnji sa luteinom napada štetne slobodne radikale u očnom tkivu i može pomoći u sprečavanju određenih stanja povezanih sa starenjem, kao što su glaukom, katarakta i degeneracija makule. Jaja sadrže puno vitamina B grupe. Zato i ne mora da vam jaja budu samo doručak, već mogu biti dodatak uz bilo koji obrok.

Foto: Pixabay
Studije pokazuju da ljudi koji jedu barem jedno jaje dnevno, u bilo kojem obliku, imaju niži rizik od srčanih i moždanih udara od onih koji preskaču jaja.
Holin iz jaja obezbeđuje normalnu funkciju moždanih ćelija. Naučno je dokazano da je ova hranljiva materija neophodna za normalan rad mozga, a njen nedostatak može da dovede do oslabljene memorije.
Pročitaj još:
Ostala su vam belanca ili žumanca i ne znate kako da iskoristite? Donosimo vam rešenje!
Da li ste probali „Đavolja jaja“? Spremite se za neverovatan ukus
Brzo, jednostavno i lako: TRI načina da iskoristite preostala kuvana jaja!
Uspešno ste se prijavili