Dobro je poznato da je moćan antioksidans, kao i da ima pozitivne efekte na zdravlje kože i imunu funkciju. Takođe je od vitalne važnosti za sintezu kolagena, vezivnog tkiva, kostiju, zuba i malih krvnih sudova.
Ljudsko telo ne može da proizvede ili da skladišti vitamin C. Zato je neophodno da ga redovno konzumirate u dovoljnim količinama. Trenutna dnevna vrednost za vitamin C je 90 mg.
Predstavljamo vam 10 najboljih namirnica koje sadrže visok nivo vitamina C.
LJUTA PAPRIKA

Foto: Envato
jedna zelena čili paprika sadrži 109 mg vitamina C, dok crvena ljuta daje 65 mg. Čili paprike bogate su kapsaicinom, jedinjenjem koje je odgovorno za njihov topli ukus. Kapsaicin takođe može da smanji bol i upalu. Takođe postoje dokazi da otprilike jedna kašika (10 grama) praha crvenog čilija može da pomogne u povećanju sagorevanja masti. Dakle, zelena paprika čilija sadrži 242 mg vitamina C na 100 grama. Uživajte u njenom ukusu.
SLATKA ŽUTA PAPRIKA
Dobra vest za one koji nisu ljubitelji ljute hrane, jeste da je i slatka paprika odličan izvor vitamina C. Žute paprike sadrže najveću koncentraciju vitamina C od svih slatkih paprika sa 183 mg na 100 grama. Pola šolje slatke žute paprike daje 137 mg vitamina C.
CRNA RIBIZLA
Pola šolje, odnosno 56 grama crne ribizle sadrži 101 mg vitamina C. Jedite što više ovog bobičastog voća jer u 100 grama ima čak 181 mg vitamina C.
TIMIJAN

Foto: Envato
Sveži timijan ima tri puta više vitamina C od pomorandže i jednu od najvećih koncentracija vitamina C u svim kulinarskim travama. Jedna kašika (28 grama) svežeg timijana daje 45 mg vitamina C. Čak i samo 3 do 6 grama svežeg timijana tokom vašeg obroka dodaje od 3,5 do 7 mg vitamina C u vašu ishranu, što može da ojača vaš imunitet i pomogne u borbi protiv infekcija.
PERŠUN
Dve kašičice svežeg peršuna (8 grama) svežeg peršuna sadrže 10 mg vitamina C. Uporedo sa ostalim lisnatim zelenilom, peršun je značajan izvor biljnog gvožđa. Na 100 grama peršuna dobija se 133 mg vitamina C.
KELJ
Jedna šolja naseckanog sirovog kelja daje 80 mg vitamina C, dok šolja kuvanog kelja daje 53 mg. U 100 grama ovog povrća može da se nađe 120 mg vitamina C.
KIVI

Foto: Envato
Jedan srednji kivija sadrži 71 mg vitamina C. Dakle, kivi sadrže 93 mg vitamina C na 100 grama. Studije su pokazale da kivi bogati vitaminom C može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, snižavanju holesterola i poboljšanju imuniteta. Studija na 30 zdravih ljudi u uzrastu od 20 do 51 godine utvrdila je da konzumacija dva do tri kivija dnevno tokom 28 dana smanjuje lepljivost trombocita u krvi za 18% i snižava trigliceride za 15%. Ovo može smanjiti rizik od nastanka ugrušaka i moždanog udara. Drugo istraživanje na 14 muškaraca sa nedostatkom vitamina C otkrilo je da konzumacija dva kivija dnevno tokom četiri nedelje povećava aktivnost belih krvnih zrnaca za 20%. Nivoi vitamina C u krvi normalizovali su se nakon samo nedelju dana.
BROKOLI
Pola šolje kuvanog brokolija obezbeđuje 51 mg vitamina C. U 100 grama ovog povrća nađe se 89 mg vitamina C.
LIMUN

Foto: Envato
Jedan ceo sirov limun, uključujući njegovu korU, obezbeđuje 83 mg vitamina C. U 100 grama limuna dobija se 77 mg vitamina C.
POMORANDŽA
U jednoj pomorandži srednje veličine ima 70 mg ovog vitamina. Ostali agrumi takođe vam mogu pomoći da ispunite dnevne potrebe za vitaminom C. Na primer, pola grejpa sadrži 44 mg, jedna mandarina 24 mg, a sok jedne limete 13 mg.
ZAŠTO JE VAŽAN VITAMIN C
Između ostalog, vitamin C je važan za vaš imuni sistem, vezivno tkivo i zdravlje srca i krvnih sudova. Ako ne unosite dovoljno ovog vitamina, to može imati negativne efekte na vaše zdravlje. Iako su agrumi možda najpoznatiji izvor vitamina C, široka raznolikost voća i povrća bogata je ovim vitaminom i čak može da premaši količine koje se nalaze u agrumima. Dnevnim unosom nekih od namirnica koje se predlažu iznad, pokrićete dnevne potrebe ovog vitamina.
Pročitaj još:
Prirodni antibiotik: Sedam razloga zašto bi trebalo da jedete beli luk svakodnevno
Prave vitaminske bombe: Jedite što više rotkvica, one su idealan partner za zdrav organizam!
Uspešno ste se prijavili