Kada se govori o oporavku posle preležane kovid infekcije i vraćanja organizma u formu pre bolesti, pre nego što se obratimo lekaru za savet, moramo imati kompletne analize krvne slike kako bi moglo da se utvrdi da li postoje neki deficiti i poremećaji, napominje za RTS dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane
– Moramo posebno obratiti pažnju na famozni de-dimer, jer osim farmakoterapije, ishrana u slučaju povišenog de-dimera je veoma važna. Pre svega je važno smanjiti unos vitamina K jer on potpomaže koagulaciju. Znači, u slučaju da se poveća de-dimer, treba smanjiti zeleno povrće i voće. Ali uz savet i preporuke lekara, ne samoinicijativno – naglašava nutricionistkinja.
Što se tiče povećanja snage i oporavka imuniteta, dodaje doktorka, pošto smo već ušli u sezonu bogatu voćem i povrćem, potrebno je da povećamo njihov unos uz proteine visokog biološkog kvaliteta, zbog smanjene snage i za oporavak mišića, kako somatskih mišića, tako i srčanog, ali i oporavak imunog sistema.
Sa vitaminom C i cinkom nema greške
Posle svake preležane teške akutne infekcije organizam mora da prođe kroz period rekovalenscencije koji zahteva i puno odmaranja, blagu fizičku aktivnost koju postepeno treba povećavati, ali treba razmišljati i sa farmakološkog aspekta i aspekta suplementacije, ali je ključno da ona bude individualno prilagođena.
– Laboratorijski potvrditi deficite, a ne nasumično uzimati suplemente. Ono sa čim imamo najviše iskustva je vitamin C koji ima povoljan efekat i tu nećemo mnogo pogrešiti ako ga uzimamo u nekim umerenim dozama. Eventualno cink iz grupe minerala, ali za sve ostalo je potrebna laboratorijska potvrda – navodi za RTS profesor dr Janko Samardžić, farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Kao što je primenjivan određeni farmakoterapijski pristup u profilaksi blagog, umerenog ili teškog oblika kovid infekcije, tako i kod oporavka, iako još uvek nema jasnih algoritama, treba prilagoditi i unos suplemenata.
– Komplikacije su veoma različite. Od kardiovaskularnih, neuroloških, neuropsihijatrijskih do ginekoloških i pojave oportunističkih infekcija, te je potreban jedan individualni pristup. Većina pacijenata se dobro oporavlja. Umor, iscrpljenost koja postoji i koja se kontinuirano nastavlja, može da se reši jednom potpornom vitaminsko-mineralnom podrškom, a sve ostalo zahteva poseban i individualni pristup – dodaje profesor Samardžić.
Namirnice koje slabe naš imunitet
Uvek se govori o namirnicama koje jačaju naš imunitet, ali se retko pominju one koje ga slabe. U te manirnice, na prvom mestu, kako navodi nutricionistkinja, spadaju koncentrovani šećeri, piše RTS.
– Konditorski proizvodi, zaslađene kafe, čak i preterani unos voća. Iako je voće izvor vitamina i minerala, preterani unos je jednako preterani unos fruktoze koja takođe dovodi do slabljenja imuniteta – kaže Stankovićeva.
Voće i povrće su namirnice koje su neophodne na našem stolu, pre svega sirove i blago kuvane, jer se vitamini na visokim temperaturama razgrađuju, mada minerale ne možemo da uništimo.
Uspešno ste se prijavili