15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Naši nutricionisti objašnjavaju: Ova hrana je najbolja za jačanje imunit...

Foto:Pixabay

Naši nutricionisti objašnjavaju: Ova hrana je najbolja za jačanje imuniteta nakon preležane korone

Aska logo
Aska
8. jun 2021. 08:31
Preležali ste kovid infekciju, ali i dalje je dug spisak tegoba koje osećate – umor, iscrpljenost, bezvoljnost, otežano disanje. Lekari savetuju kako da oporavite organizam i vratite se u formu pre bolesti.
PODELI
F
T
G
P

Kada se govori o oporavku posle preležane kovid infekcije i vraćanja organizma u formu pre bolesti, pre nego što se obratimo lekaru za savet, moramo imati kompletne analize krvne slike kako bi moglo da se utvrdi da li postoje neki deficiti i poremećaji, napominje za RTS dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane

– Moramo posebno obratiti pažnju na famozni de-dimer, jer osim farmakoterapije, ishrana u slučaju povišenog de-dimera je veoma važna. Pre svega je važno smanjiti unos vitamina K jer on potpomaže koagulaciju. Znači, u slučaju da se poveća de-dimer, treba smanjiti zeleno povrće i voće. Ali uz savet i preporuke lekara, ne samoinicijativno – naglašava nutricionistkinja.

Što se tiče povećanja snage i oporavka imuniteta, dodaje doktorka, pošto smo već ušli u sezonu bogatu voćem i povrćem, potrebno je da povećamo njihov unos uz proteine visokog biološkog kvaliteta, zbog smanjene snage i za oporavak mišića, kako somatskih mišića, tako i srčanog, ali i oporavak imunog sistema.

Sa vitaminom C i cinkom nema greške

Posle svake preležane teške akutne infekcije organizam mora da prođe kroz period rekovalenscencije koji zahteva i puno odmaranja, blagu fizičku aktivnost koju postepeno treba povećavati, ali treba razmišljati i sa farmakološkog aspekta i aspekta suplementacije, ali je ključno da ona bude individualno prilagođena.

– Laboratorijski potvrditi deficite, a ne nasumično uzimati suplemente. Ono sa čim imamo najviše iskustva je vitamin C koji ima povoljan efekat i tu nećemo mnogo pogrešiti ako ga uzimamo u nekim umerenim dozama. Eventualno cink iz grupe minerala, ali za sve ostalo je potrebna laboratorijska potvrda – navodi za RTS profesor dr Janko Samardžić, farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kao što je primenjivan određeni farmakoterapijski pristup u profilaksi blagog, umerenog ili teškog oblika kovid infekcije, tako i kod oporavka, iako još uvek nema jasnih algoritama, treba prilagoditi i unos suplemenata.

– Komplikacije su veoma različite. Od kardiovaskularnih, neuroloških, neuropsihijatrijskih do ginekoloških i pojave oportunističkih infekcija, te je potreban jedan individualni pristup. Većina pacijenata se dobro oporavlja. Umor, iscrpljenost koja postoji i koja se kontinuirano nastavlja, može da se reši jednom potpornom vitaminsko-mineralnom podrškom, a sve ostalo zahteva poseban i individualni pristup – dodaje profesor Samardžić.

Namirnice koje slabe naš imunitet

Uvek se govori o namirnicama koje jačaju naš imunitet, ali se retko pominju one koje ga slabe. U te manirnice, na prvom mestu, kako navodi nutricionistkinja, spadaju koncentrovani šećeri, piše RTS.

– Konditorski proizvodi, zaslađene kafe, čak i preterani unos voća. Iako je voće izvor vitamina i minerala, preterani unos je jednako preterani unos fruktoze koja takođe dovodi do slabljenja imuniteta – kaže Stankovićeva.

Voće i povrće su namirnice koje su neophodne na našem stolu, pre svega sirove i blago kuvane, jer se vitamini na visokim temperaturama razgrađuju, mada minerale ne možemo da uništimo.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Hrana, jačanje imuniteta, korona
Svi se pitaju da li Emili Ratajkovski pravilno drži bebu: Evo kako treba da se ponašate sa bebom do šest meseci
Jelena Đoković: Bila sam frustrirana, nisam uspela da ispunim sve što se očekuje od mene u braku
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube