Kiš Loren (Quiche Lorraine) pripada francuskoj kuhinji i predstavlja otvorenu pitu punjenu smesom od jaja i slanine.

Foto: Pexels
Međutim, mnogi ne znaju da je ovaj recept nastao prvo u Nemačkoj, u srednjem veku, tek kasnije je stigao u Francusku i postao njen zaštitni znak. Zbog istorije ovog jela, ne čudi ni to što reč kiš potiče od nemačke reči za tortu – „Kuchen“, jer zaista, samo jelo, izgledom i podseća na malu tanku tortu.
Postoji dosta varijacija u receptima, ali izvoran kiš se sastoji od testa koje se pravi od brašna, vode i putera, a puni se nadevom od jaja i slanine, kasnije su dodati sir i pavlaka pa je i ukus postao puniji i kremastiji.
Vi možete da budete maštoviti i da dodate neke sastojke po svom nahođenju. Mi smo vam pripremili jednostavan izvorni recept za kiš.
Ide period slava i praznika, što ne biste upotpunili svoju trpezu sa ovim zanimljivim jelom.
Napravite lep kiš bez muke.
Potrebno je:
Testo: 150 grama putera, 3 kašike vode, prstohvat soli, 200 grama brašna.
Nadev: 4 cela jaja, 1 pavlaka, 150 grama sitno iseckane dimljene slanine, 250 grama krupno narendanog kačkavalja, kašičica mlevene slatke paprike (po želji) i malo sitno iseckanog peršuna.
Okrugao kalup i prezle.
Priprema:
Testo: Pomešati sve sastojke i umesiti testo koje ćete ostaviti da odstoji sat vremena. Okrugao kalup podmažite puterom i pospite prezlama pre nego što stavite testo. Prstima utapkajte testo po dnu pleha i po ivicama.
Jaja prvo umutite za nadev i dodajte im pavlaku, potom slaninu i kačkavalj, kao i kašičicu mlevene slatke paprike i peršuna ukoliko želite. Sve to izmešajte i sipajte u kalup. Pecite na jačoj temperaturi (oko 220 stepeni) 30 do 40 minuta. Proveravajte rernu, da vam se testo ne prepeče.
Prijatno!
Pročitaj još:
Najjeftinija čokoladna torta: Pravo zadovoljstvo za sladokusce
Hrskava i slatka: Napravite vrlo lako savršenu pitu od višanja!
Uspešno ste se prijavili